×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Autópálya-kapcsolat Óvárinál — aláírták

2021.04.10 - 07:36
Megosztás:
Autópálya-kapcsolat Óvárinál — aláírták
Fotó: MTI
Tegnap Budapesten aláírták a harmadik, Mátészalka–Csenger–Óvári–Szatmárnémeti közötti autópálya-határátkelő megépítéséről szóló megállapodást, a Nagypeleske– Zajta közötti átkelő viszont nem állandósul.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten találkozott Claudiu Năsui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel, s a megbeszéléseket követően közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen két új gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá — ebből az egyik különösen érinti a szatmáriakat, hiszen a Mátészalka–Csenger–Óvári–Szatmárnémeti közötti autópálya megépítésére vonatkozik. „Folytatjuk az összeköttetések fejlesztését, s létrejön a harmadik autópálya-kapcsolat Románia és Magyarország között, Mátészalka–Csenger–Óvári–Szatmárnémeti vonalon. Megállapodtunk a határmetszési pontban, a konkrét nyomvonalban, Magyarország építi ki magyar oldalon a határátléptetési infrastruktúrát, így 2024-ben Szatmárnémeti–Csenger–Mátészalka–M49-es gyorsforgalmi–M3-as vonalon létrejön a harmadik autópálya-összeköttetés a két ország között” — fogalmazott Szijjártó Péter.
„Nem muszáj tartani a 2024-es határidőt, elkészülhet hamarabb is — erre kérem a két kormányt” — summázta tömören az együttműködési megállapodás aláírását szerkesztőségünk megkeresésére Pataki Csaba megyei tanácselnök.

Mint arról alig három nappal korábban már beszámoltunk, a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) és a közlekedési és szállításügyi minisztérium megkötötte a szatmárnémeti körgyűrű és az óvári határátkelő (M49-es) közötti gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésére vonatkozó, 4,5 millió lej értékű szerződést, amelyeknek legkésőbb év végére el kell készülniük, ugyanis 2022 tavaszára lezárt közbeszerzési eljárást és nyertes kivitelezőt szeretnének, hogy aztán mielőbb kezdődhessen a négysávos, 11 kilométer hosszú gyorsforgalmi út gyakorlati építése is.

Tízből kettő, de egyik sem szatmári

A jó hír mellett egy, a szatmáriak számára kevésbé jót is bejelentett Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón, az ideiglenes határátkelőkkel, pontosabban állandósításukkal kapcsolatban — évek óta terítéken, de még inkább tárgyalóasztalon van, hogy a román-magyar határszakaszon lévő tíz ideiglenes, azaz csak hétvégén működő (a járványhelyzet miatt viszont egy éve már teljesen lezárt) határátkelőből kettőt mindenképp állandósítani kell. S mivel a tízből három Szatmár megye területén található, évek óta komoly, legfelső szintű lobbit folytattak a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok, önkormányzati vezetők, hogy az egyik állandósuló pont a Nagypeleske–Zajta közötti legyen — a kérést pedig a valamikor még mért utasforgalom száma is, de még inkább az támasztotta alá, hogy személy- (gyalogos, kerékpáros) és kiskocsiforgalom tekintetében jelentősen tehermentesíthetné a Pete–Csengersima átkelőt. Adott pillanatban pedig úgy is tűnt, a kérésből valóság lesz, ugyanis 2018. február elején maga Szijjártó Péter jelentette be bukaresti látogatásakor, az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának tagjaival való találkozóján, hogy a Nagypeleske–Zajta közötti átkelő lesz az egyik, amely állandó jelleggel működni fog… Nos, azóta fordult a kocka vagy a kockák, s a tegnapi bejelentés értelmében a tíz átkelő közül az Arad megyei Nagyiratossal határos Dombegyházánál, valamint a szintén Arad megyei Ottlakával határos Eleknél építik ki a határellenőrzési pontot, s amint elkészülnek a beruházásokkal, a két-két település között is hivatalos, állandósult határátkelő lesz.

Szabó Kinga Mária

Gyorsforgalmi csomópont lesz Szatmár (?)
Az országos helyreállítási tervben szerepel a Szatmárnémeti – Nagybánya közötti gyorsforgalmi út, amely Zsibó irányába halad majd tovább s csatlakozik az észak–erdélyi autópályához is.
Felbontják a szerződést az Aranyosgyéres-Maroskece autópálya-szakasz építőjével
Romániában felbontják a szerződést az észak-erdélyi A3-as autópálya Aranyosgyéres-Maroskece szakaszának építőjével - jelentette be közösségi oldalán csütörtökön Catalin Drula szállításügyi miniszter.
Osztrák cég nyerte el a Piteşti - Nagyszeben autópálya 1-es szakaszának építésére kiírt versenytárgyalást
A Piteşti - Nagyszeben autópálya 1-es szakaszának építője, egy osztrák cég nyerte el a 4-es, Curtea de Argeş és Tigveni közötti szakaszra kiírt versenytárgyalást is - jelentette be csütörtök este Cătălin Drulă szállítási miniszter.
Cookie