×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Az ‘56-os forradalom megidézve

2019.10.21 - 08:00
Megosztás :
 • Az ‘56-os forradalom megidézve

  Négy helyszínen tartott ünnepi műsort az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójának emlékére tegnap a Híd egyesület. Lázáriban ünnepi istentisztelet, majd koszorúzás, előadások és kulturális műsorok voltak tegnap, ma pedig Varga János ‘56-os hős, akkori pesti srác tart rendhagyó történelemórát szatmárnémeti középiskolásoknak.

  Ft. Csűry István püspök igehirdetése után rövid műsor és koszorúzás következett tegnap a lázári emlékműnél, aztán a községközpont kultúrházában budapesti író-fényképész mutatott be egy részt az 1956-os eseményeket összegző adatgyűjtő munkájából, itt adták elő műsorukat helyi diákok és a Hármashatár Egyesület tagjai, délután öttől pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében folytatódott a műsor, majd fáklyás felvonulás zárta a megemlékezést.

   

  ‘56-os ünnepség Lázáriban

  A lázári református templomban ft. Csűry István igehirdetésével kezdődött az ünnepi műsor; a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az Isten által elénk teremtett utat állította párhuzamba a 63 évvel ezelőtt történtekkel. Megvert állapotból megtalálni a kiutat, téves irányba vivő mellékútról visszatalálni az igaz útra az imádkozó ember tud, az igét értelmesen hallgatni tudó ember tud, mert az ige megmutatja a helyes választ az útkeresők kérdéseire — fejtegette az igehirdető. Isten cselekedeteihez magunknak is hozzá kell tennünk annyit, amennyire képesek vagyunk, figyelmeztette Csűry a gyülekezetet; s ha vannak utak, amik befulladnak, Isten mindig nyit újakat, tehát mindig kell legyen erőnk megtalálni ezeket, és megtenni a következő lépést, ami előre visz.

  A lázári emlékparkban folytatódott ünnepség beszédeit megelőzően Krakkó Rudolf, a megemlékezés szervezője, a Híd egyesület elnöke indokolta meg a nyilvánosság előtt, hogy miért Lázáriban kell ‘56-os megemlékezést szervezni. Lázárinak van két szabadságharcos hőse, mutatott rá Krakkó: Zolcsák István és Szabad István. És azért kell romániai helyszíneken is megemlékezéseket tartani, mert az 1956-os hőstettekben gyökerezik a romániai 1989-es forradalom, amelyik nem történt volna meg akkor és úgy, ha a pesti srácok nem állítják meg a Corvin közben a szovjet tankokat.

  Itt Varga János forradalmár mesélt ‘56-os emlékeiről, mondván, ő és korosztálya voltak a forradalom legkisebb katonái, akik az első napokban puszta kézzel és benzines palackokkal mentek szembe a szovjet tankokkal mindaddig, amíg igazi fegyvereket nem tudtak zsákmányolni. Beszélt arról is, mi késztette őt tizenhat évesen arra, hogy kimenjen a térre: felnőttek beszélgetéseiből csípte el, hogy a szovjetek miatt tudja ennyire szipolyozni a népet a kommunista rezsim, és az is a változás kikényszerítésére késztette, hogy abban az időben a nélkülözés miatt gyakrabban volt éhes, mint jóllakott.

  Béres Antal, Lázári község alpolgármestere beszédében rámutatott, hogy ‘56 szelleme ma is kísért, hiszen lázáriak személyében is élnek még ma is olyanok, akiket a 63 évvel ezelőtt történtek miatt meghurcoltak, ezért is kell életben tartani a forradalom emlékét, és ezért van létjogosultsága az emlékezésnek az anyaország határain túl is.

  A tegnapi műsorsorozat fő mozzanata Csete Örs budapesti író, fotós a lázári kultúrházban megtartott előadása volt, aki adatgyűjtő munkájának egy részletét mutatta be a közönségnek. Csete a kilencvenes években kezdett írásos, fényképes összeállítást készíteni ‘56-os forradalmárokkal és a szabadságharc leverését követően meghurcoltatást elszenvedőkkel. Lázáriban egy budapesti, börtönviselt forradalmár és egy székelyföldi követője közötti sorspárhuzamról beszélt. A kultúrházban adták elő ünnepi műsorukat a lázári Petőfi Sándor Iskolaközpont diákjai és a szárazberki Hármashatár Egyesület tagjai is.

   Princz Csaba

   

  Cookie