×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Az ALDE pártütőivel kormányozna

2019.09.12 - 07:09
Megosztás :
 • Az ALDE pártütőivel kormányozna

  A kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pártütőivel szeretné betölteni a kormányában megüresedett miniszteri tisztségeket Viorica Dăncilă.

  Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán bejelentette: a környezetvédelmi miniszteri székbe a két hete lemondott Graţiela Gavrilescut ültetné vissza, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ştefan Băişanut javasolja. Valamennyien a kormányból két hete kilépett ALDE parlamenti képviselői, akik elfogadták a miniszterelnök felkérését. A kormányfő bejelentése szerint Graţiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselne a megújuló kabinetben. Viorica Dăncilă elküldte a javaslatokat Klaus Iohannis államfőnek. A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dăncilă így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

  További három olyan szociáldemokrata párti miniszteri hely betöltésére is javaslatot tett a kormányfő, amelyeket a korábbi lemondások, leváltások nyomán jelenleg ideiglenesen kinevezett miniszterek vezetnek.

  A belügyminiszteri tárca élére Dan Chirilát, az oktatásügy élére Camelia Gavrilát, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe pedig Dan Mateit javasolta. Az új miniszterek akkor foglalhatnák el tisztségeiket, ha Klaus Iohannis államfő elfogadná jelölésüket, és letennék az esküt.

  Mint ismeretes, augusztus 26-án kormányválság alakult ki, miután Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke bejelentette, hogy a kisebbik kormánypárt kilép a koalícióból. Az ALDE négy minisztere közül azonban csak három nyújtotta be másnap a lemondását, az egy hónappal korábban külügyminiszterré kinevezett Ramona Mănescu bejelentette, hogy a tárca élén marad. A PSD szintén az ALDE egységének a megbontásával őrizte meg a szenátus fölötti befolyását. A házelnöki tisztségre az ALDE-s Teodor Meleşcanut jelölte, akit kedden enyhe szavazattöbbséggel meg is választottak.

  Az ALDE vezető testülete múlt héten arról határozott, hogy elveszíti párttagságát az a politikusa, aki a párt vezető szerveinek a jóváhagyása nélkül fogad el politikai tisztségeket.

  Teodor Meleşcanut tegnap ki is zárták az ALDE-ból, és megszűnt a párt felsőházi frakciója, mert nincs meg a hét, azonos pártlistán megválasztott szenátor — közölte a szenátus plenáris ülésén Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke. Popescu-Tăriceanu szerint ezek után megváltozott a szenátus házbizottságának összetétele, így újra kell tárgyalni a tisztségek elosztását.

  Újabb miniszterjelöltek

  Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán késő délután bejelentette, hogy javaslata szerint Dan Chirilă vezetné a belügyi, Camelia Gavrilă a tanügyi tárcát, míg Dan Mateit bízná meg a kormányfőhelyettesi feladatkörrel, javaslatait elküldte az államfőnek. Dăncilă emlékeztetett, hogy szeptember 12-én lejár az ügyvivő belügyminiszter, 18-án pedig az ügyvivő tanügyminiszter megbízatása, a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes széke pedig betöltetlen.

   

   

  Cookie