×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

Az amerikai legfelsőbb bíróság faji előítéletekre hivatkozva felmentett a vád alól egy gyilkost

2019.06.22 - 15:35
Megosztás:
 • Az amerikai legfelsőbb bíróság faji előítéletekre hivatkozva felmentett a vád alól egy gyilkost

  Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken semmisnek nyilvánította egy mississippi gyilkos halálos ítéletét és egyben felmentette a vád alól is, az ítélkezés során tapasztalható faji előítéletességre hivatkozva.

  Az amerikai alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság álláspontja szerint az elkövető Curtis Flowers tárgyalásai során alkotmányellenesen távolították el az esküdtjelöltek soraiból az afroamerikai jelölteket.

  A 49 esztendős, szintén afroamerikai Curtis Flowers 1996-ban négy embert gyilkolt meg a Mississippiben lévő Winona városában. Azóta hat tárgyalása volt, kettőnek az eredményét szabálytalan bírói eljárás miatt törölték, viszont három alkalommal bűnösnek mondták ki és kiszabták rá a halálos ítéletet. Mississippi állam legfelsőbb bírósága azonban ügyészi eljárásjogi hibákra és az afroamerikai esküdtek kizárására hivatkozva az ítéletet nem fogadta el. A hatodik tárgyaláson például a hat fekete esküdtjelöltből ötöt elutasítottak. A hat per során a vádat mindvégig ugyanaz a fehér ügyész képviselte.

  A gyilkos ügyvédje azzal érvelt, hogy az ügyészek faji előítéletekkel terhelten, a feketéket hátrányosan megkülönböztetve végezték munkájukat.

  A mississippi legfelsőbb bíróság ugyanakkor - miközben az ítéletet elutasította - a bűnösséget fenntartotta. A szövetségi legfelsőbb bíróság pénteken a vád alól is felmentette a halálsoron lévő Flowerst.

  A washingtoni alkotmánybíróság 7:2 arányban hozta meg döntését, két konzervatív bíró - Clarence Thomas és Neil Gorsuch - ellene voksolt.

  A bíróság döntésének indoklását Brett Kavanaugh bíró fogalmazta meg. Az indoklás valamennyi pontjában a fekete esküdtek elleni hátrányos megkülönböztetést, a tárgyalási folyamatból történt kirekesztésüket említette.

  A döntés ellen szavazó Clarence Thomas az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmára hivatkozott, és megjegyezte, hogy a védelemnek is sikerült elérnie, hogy egyes fehér esküdteket kizárjanak.

  "Az államnak teljes mértékben jogában áll ismét vádat emelni Curtis Flowers ellen" - szögezte le Clarence Thomas bíró, aki történetesen szintén afroamerikai.

  Cookie