×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Az EB nyilvántartásba veszi a „ReturnthePlastics" nevű polgári kezdeményezést

2021.08.14 - 19:06
Megosztás:
Az EB nyilvántartásba veszi a „ReturnthePlastics" nevű polgári kezdeményezést
Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a „ReturnthePlastics" nevű polgári kezdeményezést, amely az újrafeldolgozható műanyag palackok terjedéséért harcol.

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-javaslatot terjesszen elő, amely a műanyag palackok újrafeldolgozását szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósítását célozza. Előírja például, hogy a műanyag palackokat árusító szupermarketláncok üzemeltessenek visszaváltó automatákat. Arra ösztönzik továbbá az unió végrehajtó testületét, hogy vezessen be különadót a műanyag palackokat gyártó vállalatok terhére.
Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jogi szempontból elfogadható a kezdeményezés, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A pénteki regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell; el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia. Az európai polgári kezdeményezés csak az EU-ra vonatkozó javaslatot nyújthat be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.

MTI, Fotó: plasticstoday.com

Bukarestbe érkezik az Európai Bizottság elnöke
Az Európai Bizottság elnöke hétfőn Bukarestbe látogat az európai újjáépítési tervvel (NextGenerationEU) kapcsolatos konzultációsorozata keretében.
Bukarestbe látogat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Szeptember 27-én Bukarestbe látogat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke - közölte pénteken Dana Spinanţ, az EB helyettes szóvivője.
Dan Barna: Az EB szeptemberben fogadja el a PNRR-t
Az Európai Bizottság (EB) szeptemberben fogja jóváhagyni Románia országos helyreállítási tervét (PNRR), a jövő év elején pedig megérkeznek az első pénzösszegek is - jelentette ki Dan Barna kormányfő-helyettes.
Cookie