×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Az egészségbiztosítási pénztár megakadályozta az egészségügyi kártyák számítógépes platformjának normális működését

2019.07.23 - 11:09
Megosztas :
 • Az egészségbiztosítási pénztár megakadályozta az egészségügyi kártyák számítógépes platformjának normális működését

  Az utóbbi években az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 'túlzott bürokratikus eljárások alkalmazásával' megakadályozta az egészségügyi kártyák számítógépes rendszerének normális működését - nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

   

  Meglátása szerint voltak elkezdett folyamatok, amelyeket 'a világ összes óvása ellenére' is véglegesíteni lehetett volna.

   

  Sorina Pintea, jóllehet a CNAS nem tartozik a minisztérium alárendeltségébe, elnézést kért az egészségbiztosító nevében a páciensektől és a felhasználóktól azokért a kellemetlenségekért, amelyeket a rendszer hibái miatt elszenvedtek.

   

  A tárcavezető szerint a CNAS-nél tartott ellenőrzés büntetőjogi problémákat vet fel, ezért a miniszterelnök ellenőrző testülete által készített jelentést átadják az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA).

   

  Pintea elmondta: hétfőn, 17 nap szünet után újraindították a rendszert, de már délelőtt tíz órakor akadozni kezdett. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy lejárt az adatbázis kezelésére vonatkozó szerződés, aminek a felújítását megóvták. Hétfőn sürgősségi eljárással fognak ez ügyben eljárni - jelentette be Pintea. Ugyanakkor szükség lenne a memóriaállomány bővítésére, jelenleg ugyanis a tárolási kapacitás 98 százaléka foglalt, ami veszélyezteti a rendszer biztonságos működését a jövőben.

   

  AGERPRES/(RO - szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

  Cookie