×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Az első nyolc között akarnak zárni a magyarok a vb-n

2021.01.14 - 12:16
Megosztás:
Az első nyolc között akarnak zárni a magyarok a vb-n
A koronavírus-járvány miatt meglehetősen kaotikus körülmények közepette vette kezdetét szerda este a 27. férfi kézilabda-világbajnokság.

Ez az első férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen 32 csapat vesz részt, és amelynek nyitó meccsén a házigazda Egyiptom szemernyi kétséget sem hagyott az előző vb-n 16. helyen záró Chile ellen afelől, hogy melyik gárda kezdi győzelemmel a tornát: az észak-afrikai együttes 35–29-re győzte le dél-amerikai ellenfelét.
Pénteken kezdenek a magyarok is. A válogatott szerda kora délután magángéppel repült Egyiptomba, az érkezést követően azonnal PCR-teszt várt rájuk, s csak az eredmények függvényében foglalhatták el szálláshelyüket. Ám pénteki ellenfélnél, a Zöld-foki-szigetek csapatának keretében hétfőn hét koronavírusos fertőzöttet találtak. A nemzetközi szövetséghez egyelőre nem érkezett tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy elmaradna a mérkőzés.
Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke szerdán közölte a célokat is: „Az elnökségi ülésen meghatároztuk a célokat, amelyek egybeesnek a válogatott ambícióival. Először is, minél több ponttal be akarunk jutni a középdöntőbe. (…) az első nyolc hely valamelyikén szeretnénk végezni.”
„Az esélyekkel kapcsolatban vakon tapogatózunk, a koronavírus nagyban befolyásolja a végeredményt. A megfogalmazott céllal kapcsolatban a játékosok pozitívan nyilatkoznak, a szakmai stáb is derűlátó – nyilatkozta Gulyás István szövetségi kapitány. – A tavalyi Eb-kereten nem volt okunk változtatni, ahol ez mégis megtörtént, arra szakmai szempontból volt szükség. A fiúk az Eb-n letettek valamit az asztalra, bízunk benne, hogy a rutinos játékosokkal kiegészülve még ütőképesebbek leszünk.
„Az Európa-bajnokság olyan világverseny volt, amelyen az esélytelenek nyugalmával, felszabadult, fantasztikus játékot tudtunk nyújtani. Kutya kötelességünk ezen a világbajnokságon is ugyanazzal a mentalitással játszani – mondta a csapatkapitány, Mikler Roland, aki zsinórban az ötödik világbajnokságon védheti a magyarok kapuját. – Nem titkolt célunk, hogy elcsípjük a csoport első helyét.”
Ehhez a németeket kell majd legyőzzék az utolsó csoportmeccsen, addig viszont nyerni kell a két vb-újonc zöld-foki-szigetiek ellen, majd Uruguay ellen. „Hiányzik a két edzőmérkőzés, de remélhetőleg az első két csoportmeccs arra jó lesz, hogy a németek ellen felkészüljünk” – mondta a Pick-Szeged rutinos kapusa.
Mint arról beszámoltunk, Mikler, Lékái Máté és Ancsin Gábor „veteránoknak” számítanak a keretben, velük a csapatban 2011-ben és 2017-ben is a 7. helyen zárt Magyarország, 2013-ban pedig a 8. lett, két évvel ezelőtt pedig a 10. helyen zártak.

Nem szól az orosz himnusz
Az Oroszországra a rengeteg pozitív doppingeset és különböző doppingmanipulációk miatt kiszabott, és a múlt év végén életbe lépett szankciók értelmében az orosz sportolók 2022. december 16-ig az ország zászlaja és himnusza nélkül versenyezhetnek az olimpiai játékokon és a világbajnokságokon. A kézilabda-vb az első olyan világverseny, amelyen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tilalmait érvényesítik.
Az egyiptomi tornán szereplő nemzeti együttest az „Orosz Kézilabda Szövetség csapatának” hívják, és a válogatottnak a nemzeti zászló helyett a szövetség zászlaját kell használnia. A játékosok és Velimir Petkovic szövetségi kapitány erre reagálva a csendes tiltakozásnak azt a formáját választotta, hogy a meze alatt mindenki az orosz zászlót és a címert viseli majd a mérkőzések alatt.
Az orosz himnusz helyett a Nemzetközi Kézilabda-szövetség himnusza fog szólni.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, 1. FORDULÓ
G-csoport

Egyiptom – Chile 35–29 (18–11)

A-csoport (Gíza), péntek
19.00
: Németország – Uruguay
21.30: Magyarország – Zöld-foki-szigetek

B-csoport (Új Főváros), péntek
19.00
: Spanyolország – Brazília
21.30: Tunézia – Lengyelország

C-csoport (Alexandria), péntek
16.30
: Katar – Angola
19.00: Horvátország – Japán

D-csoport (Kairó), péntek
19.00
: Argentína – Kongói Demokratikus Köztársaság
21.30: Dánia – Bahrain

A mérkőzéseket a Digi Sport, a Telekom Sport, a Look Sport és az M4 Sport közvetítik.

(Nemzeti sport)

Kezdődhet Mikler Roland, Ancsin Gábor és Lékai Máté ötödik vb-je
A férfi kézilabda teremvilágbajokságok harmadik legsikeresebb csapata, Románia válogatottja az elmúlt 26 évben csak két tornán vett részt. Most sem kvalifikálta magát az egyiptomi vb-re. A magyarok a 21. világbajnokságon vesznek részt.
Cookie