×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Az eső sem mosta el a jó hangulatot a LEADER Napon

2018.09.24 - 11:45
Megosztás:
Az eső sem mosta el a jó hangulatot a LEADER Napon

A sárközújlaki LEADER Napon az elért eredményeket és terveket bemutató konferencia mellett ital- és ételkóstolók, traktorfelvonulás, kulturális műsorok várták az érdeklődőket.

A Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport szombaton rendezte meg az idei LEADER Napot Sárközújlakon — az akciócsoporthoz tartozó települések szebbnél szebb standokon mutatták be helyi termékeiket és specialitásaikat, valamint a bőkezű ősz zöldségeit és gyümölcseit, megversenyeztették az üstökben rotyogó (de nem csak) ínycsiklandó finomságokat, s a rendezvényt parádés traktoros felvonulás, mazsorett-tánc és kulturális programok színesítették — és bár az eső elmosta ugyan a nagyon várt parasztolimpia versenyszámait, a résztvevők nem adták fel, s gumicsizmában buliztak a kora esti Rollscream-koncerten.

Két helyszínen startolt el szombaton délelőtt a mikolai székhelyű Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport (HACS) LEADER Napja Sárközújlakon: míg a focipálya melletti téren az akciócsoporthoz tartozó települések (Mikola, Lázári, Egri, Sárközújlak, Halmi, Túrterebes, Kökényesd, Pusztadaróc, Vetés, Batiz, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Szatmárhegy, Erdőd, Szokond és Bikácfalva) képviselői csinosították bemutató standjaikat, illetve készülődtek a Szatmári ízek főzőversenyre, a közelben lévő rendezvényteremben kezdetét vette az a konferencia, amelyen összesítették a helyi akciócsoport támogatásával megvalósult pályázatokat, illetve bemutatták a további finanszírozási lehetőségeket. Elsőként az akciócsoportot vezető Tóga Judit köszöntötte az egybegyűlteket, summázva: 98%-os lehívási aránnyal zárták az elmúlt pályázati időszakot, aminek köszönhetően körülbelül 3 millió euró érkezett a vidékre — ezzel a Szatmár Környéki HACS országos szinten az élmezőnyben van. „A HACS-ok nem csak nagyon jól kommunikálnak egymással, de nagyon jól is dolgoznak együtt — ennek a jó együttműködésnek az eredményeként lehet létrehozni a Szatmári Termék brandet” — hangsúlyozta Pataki Csaba, aki nemcsak tanácselnökként, de a megyei tanács pályázati irodájának egykori vezetőjeként belülről, szakszemmel is látja az akciócsoport tevékenységét, és mindig támogatja ötleteit, elképzeléseit.

„Úgy vélem, a HACS-ok nagyon jó összekötő kapcsok a civil szervezetek, a mezőgazdászok és az önkormányzatok között. Ők ismerik legjobban a helyi közösség igényeit és szükségeit, s az ő közvetítésükkel lehet majd leginkább megismertetni a Szatmári Termék márkanevet, valamint az azt viselő minőségi termékeket országszerte és külföldön is” — fogalmazott Magyar Lóránd képviselő, szintén nemcsak politikusként, de az akciócsoportokat, működésüket, gondjaikat, terveiket nagyon jól ismerőként is, hozzátéve: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Európai Unió következő költségvetési időszakában ezek az eddiginél jóval nagyobb összegből gazdálkodhassanak, azaz több vidékfejlesztési pályázatot írhassanak ki. Mint Tóga Judit összesítéséből kiderült, 2017–2018-ban a különböző tengelyek mentén 43 finanszírozási pályázat érkezett a Szatmár Környéki HACS-hoz, amelyekből eddig 34 részesült pozitív elbírálásban. „Hat éve dolgozunk együtt, ez idő alatt rengetegszer kopogtattam az ajtókon, kértem és kaptam segítséget, támogatást — az elmúlt évek közös munkáját szeretném megköszönni a polgármestereknek, a megyei tanácsnak, kollégáinak a többi HACS-ból s nem utolsósorban munkatársaimnak” — zárta összefoglalóját.

A szakmai megbeszélést követően a konferencia résztvevői a rendezvénytérre indultak, ahol már teljes szépségükben díszelegtek a települések standjai, a „díszes porták” mögött pedig már javában sültek, főttek, rotyogtak a finomságok — a házigazda sárközújlakiak körömpörköltet és gulyást főztek, ráadásként pedig a református nőszövetség tagjai 10 kiló lisztből gyúrtak szilvalekváros fánkot; a batiziak csülkös babot és húsgombócos csorbát, a mikolaiak pörköltet, az egriek pedig juharfás és oldalas töltött káposztát készítettek. A halmiak csülkös paszulya és őzbográcsa mellett különleges itókát — 14-féle gyógynövénnyel készített, zölddió-likőrt — is hoztak „helyi termékként”, természetesen a jóféle halmihegyi borok mellett; a túrterebesiek ez alkalommal is a háromhúsos vasas gulyást rotyogtatták, Szokond pedig menüsorral érkezett (kolbászos-sajtos kenyértekercs, báránycsorba, töltött káposzta, toros káposzta). Gulyás főtt a szatmárhegyi, a kökényesdi és az erdődi csapat üstjében is, a pusztadaróciak pacalpörköltet is rotyogtattak a babgulyás mellett, a lázáriak viszont bajai módra készítettek frissen fogott pontyból és harcsából halászlevet, a szatmárudvariak meg tepertőt olvasztottak a törzsökgomba-paprikás, nokedlis disznópörkölt mellé, s a HACS-csapat üstjébe is erdei gomba (fekete tinóru) került az oldalas mellé.

A LEADER Nap hivatalos megnyitójaként 25, többé vagy kevésbé feldíszített traktor vonult végig a kisvároson, utánfutóban szállítva a fúvószenekart — stílusosan a vetési mazsorettek vezetésével, akik aztán a színpadon is folytatták előadásukat. Őket a mikolai Gyöngyösbokréta, majd a Rákóczi Kulturális Egyesület kórusa, a pusztadaróci hagyományőrzők, majd az erdődi tánccsoport váltotta — közben pedig „munkába állt” a zsűri is. Döntése nyomán a Pop Gizella vezette batizi traktor minősült a legszebbnek, második helyezést Hăitaş Alexandru sárközújlaki, harmadikat pedig a Vincze Anetta vezette pusztadaróci munkagép ért el, Gyungyuc Ferenc 1952-es traktora pedig különdíjban részesült. A legszebb standot a szokondiak állították fel, akik működő szövőgépet és rokkát is hoztak magukkal (no meg településnév-kenyeret), ezüstérmes lett a halmiak fafaragásokkal és vadásztrófeákkal díszített standja (s nem mellékesen ők bizonyultak a legkitartóbb csapatnak is), bronzérmes pedig az egrieké. Az ételek elbírálása nem volt könnyű falat, s két kategóriában hirdettek nyerteseket: a legfinomabb gulyásokat (leveseket) a kökényesdi, a sárközújlaki és a lázári csapat készítette, a legízletesebb főételeket a sárközújlaki, a batizi és a szokondi csapat, a legfinomabb fánk különdíjat pedig a sárközújlaki református nőszervezet kapta. A délutáni felhőszakadás elmosta ugyan a sokak által nagyon várt parasztolimpiát, de a szervezők ígérete szerint október 14-én Mezőpetriben, a Délnyugat-Szatmári HACS LEADER Napján bepótolják.

Szabó Kinga Mária

Cookie