×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Olvasó hangja

Egy, kettő, sok!

2020.04.08 - 16:54
Megosztás :
 • Egy, kettő, sok!
  Nem akarok senkivel polémiába keveredni, csak arra szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy nem szabad minden interneten közölt, úgynevezett „szakértő” véleményét, sem az „epidemiológus-matematikusok” számolgatáson alapuló előrejelzéseit szentírásnak venni, mert ahogy feljebb észrevételeztem, nem ugyanabból az alapból számolnak, nem ugyanegy időről beszélnek, és nem szabad befolyásolják

  Egy, kettő, sok!

  … mondta a kisegér, amikor beleesett a málésládába. Nem is akarta ő megszámlálni a szemeket, de másnak sem akart adni, így kimúlt a zabálástól.

  Hogy jön ez a számolás a mostani víruscincálta helyzethez? Pedig egyszerű: hányan kapták el, hányan haltak bele — vagy vele — itthon, otthon, Kínában, Ţăndăreiben, akárhol.

  Annyit mindenki tud, hogy ha valamit elosztunk százfelé, egy darabja egy százalék lesz. Tehát mindennek van százaléka. Jó. Most hogy ez mennyi, attól függ, hogy mennyiből indultunk ki. Össze is tudjuk hasonlítani a dolgokat százalékosan, de nagyon nem mindegy, hogy miből indulunk ki.

  Egyszerűsítek: ha a kiindulás kétmillió lakós, abból beteg 2000, akkor az arány egy ezrelék. Ha azt mondjuk, hogy ezeknek 5%-a hunyt el, akkor 100 holttestet kell végtisztességben részesíteni. Igen ám, de ha a kétmillióból nem szűrtünk ki, csak 1000 beteget, bár ötszázezer fertőzött van, mindjárt nem jó a hasonlítási alap és az eredmény sem.

  Az is kérdéses, hogy az összehasonlított adatokat mikor vették fel: egy nap leforgása alatt sok helyen 2–3-szor hoznak nyilvánosságra újabb számokat.

  Sajnos a betegek szűrése sem egy teljesen egységes eljárás: legalább két-háromféle tesztelés létezik, az egyik lassúbb (gyorsteszt?), a másik még lassabb. A Kínából hozott tesztekkel is baj van, mert egyesek szerint csak 80%-os a megbízhatóságuk, mások szerint csak 30%. Vagyis akinél egy ilyen nem jelzett vírust, az attól még nyugodtan szórhatja a bajt, bár nem hibás… és talán fordítva is igaz. Így egészséges ember kerülhet a nagyon stresszes, drága és veszélyes karanténba, kórházba. Emiatt kell legalább kétszer, de háromszor is tesztelni a gyanús „beteget”, amíg negatív eredménnyel elengedik. Ráadásul az egyik tesz azt is pozitívnak mutatja, aki már átment — akár tünetmentesen — a vírusfertőzésen, egy másik pedig azt, hogy jelenleg van-e vírus a szervezetben. Na igazodjál akkor ki!

  Hozzáértők szerint lehet, hogy a lakosság 80%-a is elkaphatta a koronavírust, de tünetmentesek maradtak — igaz, az 50 év alattiakról van szó. Sajnos a fiatalabbak is kiesnek a sorból, ha valamilyen nehéz betegségben szenvednek, és ráfertőződnek.

  Nem hiába jobban szigorítják az idősek kijárását: öregkorban sokkal több olyan alapbetegsége van az embernek, amelyek az általános ellenállását gyengítik, és így könnyebben fertőzi meg a koronavírus. Mivel ebben a pandémiás helyzetben sok országban (mint nálunk is) a vírusfertőzött elhunytnak ezt írják a dokumentumokba, nem mint kísérőbetegséget (bár ez már nem segít rajta), de meghamisítja a statisztikát.

  Ezért, bár már a csapból is ez folyik, csak azt mondhatom, maradjunk otthon, mossunk kezet és fertőtlenítsünk! Tartsunk távolságot, és legyünk türelmesek!

  Szerémy Péter

   

  Cookie