×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
8 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Az online oktatás kihívásai

2020.05.20 - 14:40
Megosztás :
 • Az online oktatás kihívásai
  Hogyan boldogulnak a legkisebb diákok az új helyzetben, milyen módon tartható meg online a foglalkozás az előkészítősök számára? Wolf Henriette tanítónő osztotta meg tapasztalatait.

  A jelenlegi körülmények egy új, eddig még nem tapasztalt helyzetbe sodorták a pedagógusokat is, akik minden erejükkel azon vannak, hogy a koronavírus-járvány által előidézett nehézségek ellenére minőségi oktatásban részesítsék tanítványaikat minden körülmények között. Wolf Henriette, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium előkészítő osztályának tanítónője számolt be szerkesztőségünknek arról, hogy ő pedagógusként hogyan éli meg ezt az időszakot, továbbá arról, hogy miképpen zajlik a jelenlegi helyzetben a legkisebbek tanítása.

  „Új idők, új kihívások. A pandémia teljesen megváltoztatta az életünket, de mi, pedagógusok elszántan fölülírjuk a személyközi korlátokat, próbálunk minél közelebb kerülni a tanítványainkhoz” — vallja a főgimnázium előkészítőseinek tanítónője. Wolf Henriette állítja, hogy gyermekekkel foglalkozni a leghálásabb kihívás még ebben az időszakban is, a tanulók fejlődése semmilyen helyzetben nem torpanhat meg. „Fő célom a tanulók érzelmi biztonságának megőrzése az ismeretek átadásán túl. A világjárvány bebizonyította, hogy a virtuális világon túl szükségünk van egymás közelségére. Ez a szükségállapot kitölthető hatékony tanítási folyamattal abban az esetben, ha a tanító és tanulók közötti biztonságérzet már kialakult. Én úgy érzem, hogy elegendő idő állt a rendelkezésemre, hogy bensőséges kapcsolatot alakítsak ki a gyerekekkel és a szülőkkel, hisz ez az alapja az oktatási folyamatnak” — magyarázta a pedagógus, elismerve azt is, hogy nemcsak a gyermekeknek, de számára is hiányzik a simogatás, egymás közelsége, a közös nevetés, a felhőtlen játék.

  Meghatározott előírás nem létezik a szükségállapotra, ezért az új helyzethez alkalmazkodva a pedagógus próbálja minél ötletesebben, kreatívan megoldani a tanítást, szeretne színt vinni a gyerekek életébe. „Saját készítésű videofelvételek segítségével próbálom személyesebbé tenni az online világot, napi szókészletem is új szavakkal bővült. Az előkészítő osztályos gyerekek tanítását a mesevilág, a játék, a mozgás hatja át, a tanulás folyamata projektek keretén belül valósul meg, melyek heti témakörökkel rendelkeznek. Mivel a mesének nagyon fontos szerepe van a gyerekek életében, és attól a felnőttől fogadják szívesen a mesét, aki érzelmileg igazán közel áll hozzájuk, ezért kicsi előkészítőseimnek nagyon sokszor kedveskedem mesével, amit nagy örömmel fogadnak” — magyarázta a tanítónő, elismerve, hogy nehézséget okoz az, hogy előkészítő osztályban a gyerekek még nem tudnak írni és olvasni, ezért szülői segítséggel végzik a feladataikat.

  Wolf Henriette elmondta, hogy bízik benne, hogy szeptembertől ismét tantermen belüli oktatás zajlik majd, hiszen a tanulók egészséges szellemi és fizikai fejlődése csak interperszonális kapcsolatok keretén belül valósul meg igazán. „Mindenki a találkozásokat várja már, igaz, rengeteg lehetőséget rejt magában a virtuális világ, de lételemünk a szemtől szembeni kommunikáció és egymás közelsége” — tette hozzá az előkészítősöket tanító pedagógus.

  Kallós András

  Cookie