×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Olvasó hangja

Az ősz csodáival ismerkedtek

2019.10.26 - 13:19
Megosztás :
 • Az ősz csodáival ismerkedtek

  Az ősz csodáival ismerkedtek meg a pedagógusok munkája révén a 6-os Számú Napközi Óvoda gyerkőcei és hozzátartozóik egy remekül sikerült szabadtéri rendezvény keretében.

  Október 23-án, egy gyönyörű, meleg, őszi délutánon a szatmárnémeti 6-os Számú Napközi Óvoda udvarán a gyereksereget szüleik és nagyszüleik társaságában az óvoda vezetője, Nuszer Eleonora Noémi igazgatónő köszöntötte, nagy szeretettel üdvözölve őket a már több mint egy évtizede hagyományos módon megszervezett, Ősz kosara címet viselő szabadtéri tevékenységen.

  Az óvoda vezetője, mint minden alkalommal, nagy szeretettel és meleg szavakkal fogadta és köszöntötte elsősorban a gyerekeket, szüleikkel és nagyszüleikkel együtt. Miután megosztott néhány újdonságot, amit az új tanév hozott az óvodába, meghívta az összesereglett társaságot, hogy vegyenek részt a számukra elkészített tevékenységeken.

  Minden csoportot vezető pedagóguspáros készített egy-egy tevékenységi központot. Mindjárt a bejárat után megismerkedhettek az első tevékenységgel, ami a Fedezzük fel az ősz kincseit címet kapta. Ezt a központot Chivari Mirabela és Rusu Hajnalka óvónők alakítottak ki. Itt érzékszerveiket felhasználva kellett a gyerekeknek falevéllel, kukoricával, búzával megtöltött ládákban, bekötött szemmel kitalálni, hogy milyen gyümölcsöt vagy zöldséget találtak. Aztán a szájukban tartott kiskanálban kellett a vízből kiemelt diót vagy kukoricacsutka-szeleteket átvinniük a járda másik oldalára, ezt követte a talán legkedveltebb szakasz, ahol a gyerekek mezítláb tapasztalhatták meg, milyen érzés faleveleken, dión, kukoricában, búzában és végül vízben lépkedni. Az utolsó feladat az volt, hogy a gyerekek a becsukott szemű családtagnak kínáltak zöldség- és gyümölcsdarabkákat, azoknak pedig ki kellett találniuk, mit kóstoltak.

  Egy következő tevékenységi lehetőség, amit a Mureşan Nicoleta és Silaghi Loredana óvónőpáros vezetett, A nagymama kincsesládája címet viselte, és a fapálcikákból összeállított képkeretre ragasztották a gyerekek egyéni képét, amit fantáziájuknak és kreativitásuknak megfelelően díszíthettek a rendelkezésükre bocsátott magvakkal, mint: mák, kukorica, zöld és vörös lencse. Minden családnak sikerült egyedi, esztétikus munkát kiviteleznie.

  A következő központban, amit a Matécsa Blanka és Balog Noémi óvónőpáros készített elő, a gyerekeknek lehetőségük volt megtapasztalni a kukoricamorzsolást, építeni kukoricacsutkából, csuhévirágot készíteni a kukorica csuhéjából. Itt fergeteges volt a hangulat, ugyanis az igazgatónő kezdeményezésére a szülők és nagyszülők az óvónénik támogatásával népdalokat énekeltek, mint egykoron a kalákában végzett munkák alkalmával tették ezt nagyszüleink. Továbbhaladva megismerkedhettek a hagyományos savanyúság berakásának lépéseivel, amelynek előkészületeiről Feher Claudia és Puşcaş Emil óvónők párosa gondoskodott, ami a Őszi csalamádé címet viselte. Itt a gyerekek káposztát aprítottak vagy tépdestek, amit gogosba töltöttek, vagy csalamádészerűen sárgarépával, hagyományos fűszerekkel ízesítettek, üvegbe töltöttek és télire elkészítettek.

  Az ötödik tevékenység, amit a gyerekek nagyon élveztek, a szőlőpréselés volt, amely során megismerkedhettek a szőlőpréssel, a préselés folyamatával, megkóstolhatták a finom szőlőt és mustot. Ennek a tevékenységnek a lebonyolításáért Barra Júlia és Madaras Emese óvónők voltak a felelősök. Minden tevékenység a nonformális oktatás paramétereiben zajlott, ami a gyerekek személyes fejlődését, az interkulturális megértést, az őszi évszak jellegzetes tevékenységeinek megismerését vagy kiegészítését célozta gyakorlati tapasztalatok révén.

  Ennek a kerek napnak a zárórésze volt a közös tánc, amiben részt vettek a gyerekek, pedagógusok, szülők, nagyszülők, s amit a várva várt meglepetés tetézett, ami a sült tök és kalács elfogyasztása volt, amit az óvoda szakácsnői készítettek elő.

  Az igazgatónő az óvónők, óvóbácsi, az óvoda teljes személyzetének nevében megköszönte a szülők, nagyszülők áldozatos adományait, amelyekkel támogatták, hogy ez a tevékenység megvalósuljon. Nem utolsósorban köszönjük Matécsa Elemér Istvánnak, hogy újra jelen volt ezen a tevékenységen, hogy lencsevégre kaphassa a szorgos, örömtől önfeledten kacarászó gyermekeket családjaikkal együtt. Örülünk, és köszönjük szépen, hogy gyermekeik mellett álltak, és az óvoda vezetőségével, a pedagógusokkal szoros kapcsolatot teremtve és ápolva sikerült, kedves szülők, nagyszülők, megszervezni ezt a gyönyörű tevékenységet, ami színesebbé, hangulatosabbá tette a szatmárnémeti 6-os számú napközi programú óvoda udvarát ezen a gyönyörű délutánon.

   

  Matécsa Blanka óvónő

   

  Cookie