×
2020. 08 10.
Hétfő
Lörinc
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Az RMDSZ elítélte az erőszakot és a sírkert megrongálását

2019.06.06 - 20:33
Megosztás:
 • Az RMDSZ elítélte az erőszakot és a sírkert megrongálását

  Elítélte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben aznap történt erőszakos cselekedeteket, a magyar közösség megfélemlítését célzó "barbár rongálást".

   

  "Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!" - idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

  Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

  "A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet" - zárult az RMDSZ állásfoglalása.

  Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint csütörtökön a lakatlan hegyi település első világháborús temetőjénél felvonultatott karhatalmi erőnek csak mintegy félóráig sikerült pajzsot képezniük a kerítés előtt felsorakozott, élőláncot alkotó székelyföldi tüntetők és a temetőben engedély nélkül kialakított román parcella avatására érkezett több ezer román megemlékező között.

  A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak kinéző fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

  A temetőt védő székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. A korábban élő láncot képező magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

  A mintegy 20 kilométerre fekvő Dormánfalva polgármesteri hivatala csütörtökre, a hősök napjára egyházi ceremóniát és koszorúzási ünnepséget hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe, amelyet a székelyföldi elöljárók a magyar temetőben törvénytelenül létrehozott román parcella felavatási kísérleteként értelmeztek.

  Cookie