×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Az RMDSZ Kelemen Hunort jelöli a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére

2019.05.29 - 11:10
Megosztas :
 • Az RMDSZ Kelemen Hunort jelöli a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére

  Az RMDSZ saját jelöltet állít Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére, amely Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg - jelentette be kedden Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

   

  Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi parlamenti frakciójának együttes ülése után Kelemen Hunor megerősítette: a magyar érdekképviselet beszüntette parlamenti együttműködését a szociálliberális koalícióval, mivel a kormányt tartja felelősnek az úzvölgyi katonatemető körüli feszültségek elmérgesedéséért.

  Az MTI kérdésére, hogy támogatna-e az RMDSZ egy esetleges bizalmatlansági indítványt a Viorica Dancila vezette kormány ellen, az RMDSZ elnöke jelezte: egyelőre nincs egyetértés a folytatásról a jobbközép ellenzéki pártok között sem, például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) át akarja venni a kormányzást, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont elzárkózik ettől. Az RMDSZ azzal a feltétellel támogatná a kormány megbuktatását, ha prioritásait az ellenzéki pártok is felvállalják.

  "Ha valamit támogatunk, hozzá is akarunk járulni. Ha megkeresnek, konkrét javaslatunk lesz, hogy a szövegnek (bizalmatlansági indítványnak) mit kell tartalmaznia ahhoz, hogy szóba jöhessen a támogatása" - mondta Kelemen Hunor.

  Az európai parlamenti (EP-) választásokra utalva az RMDSZ elnöke az "adott körülmények között" jónak nevezte a szövetség öt százalékot meghaladó eredményét. Hozzátette, hogy továbbra is magas részvételre számít a következő választásokon, ami az RMDSZ-t is munkára sarkallja. Kelemen Hunor úgy értékelte: az EP-választással "nem lezáródott, hanem elkezdődött valami", a polgárok megfogalmazták igényüket a változásra, és ez a trend szerinte folytatódni fog. Romániában év végén elnökválasztást, jövőre pedig önkormányzati és parlamenti választás tartanak.

  A román jobbközép ellenzék a Viorica Dancila vezette kormány távozását követeli a vasárnapi EP-választás eredményére hivatkozva, amelynek eredménye szerintük azt jelzi, hogy a szociálliberális kormánykoalíció pártjai elveszítették a választói felhatalmazásukat. A 2016-os decemberi romániai parlamenti választásokat több mint 46 százalékos eredménnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) vasárnap a voksok alig 23 százalékát kapta, második helyre szorulva a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki PNL mögött. Koalíciós partnere, a liberális ALDE nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt.

  A PSD vezetését átvevő Viorica Dancila miniszterelnök, a párt ügyvezető elnöke kedd estére válságtanácskozást hívott össze, de előtte leszögezte, nem fog önként lemondani, csak akkor távozik posztjáról, ha a parlament megvonja kormányától a bizalmat.

  A házbizottság kedden Carmen Mihalcescut, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét bízta meg a házelnöki feladatok ideiglenes ellátásával, amíg a képviselőháznak sikerül új elnököt választania.

   

  Cookie