×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Az RMDSZ több mint nyolcezer jelöltet indít

2020.08.27 - 20:16
Megosztás:
Az RMDSZ több mint nyolcezer jelöltet indít
Az RMDSZ 8390 jelölttel indul a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, és arra biztatja a magyar közösséget, hogy a járvány ellenére éljen szavazati jogával — mondta Kelemen Hunor.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arra számít, hogy a szövetség mintegy 200 településen tudja megszerezni a polgármesteri tisztséget. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen a magyar pártok által támogatott Soós Zoltán független jelölt nyerjen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármester újrázzon.

Kelemen Hunor megnyerhetőnek nevezte a Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei tanácselnöki tisztséget is. Az ötödik, Bihar megyei tanácselnöki tisztség megszerzésére a szövetség elnöke a mostani, közvetlen választási rendszerben nem sok esélyt lát, de azt reméli, hogy a megyei képviselőtestületben az RMDSZ nélkül nem lehet majd többséget alkotni.

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy — a járványhelyzet miatt — csütörtökön először tartott online ülést az RMDSZ belső parlamentjeként emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), amely már az év végén esedékes parlamenti választásokkal foglalkozott, és elfogadta a jelöltállítási szabályzatot.

Az RMDSZ arra számít, hogy december 6-án vagy legkorábban november 29-én rendezik meg a parlamenti választásokat. A szövetség nem támogatja az esetleges halasztást, hiszen az alkotmány szerint legkésőbb március közepéig mindenképpen meg kell újítani a törvényhozást.

A szoros határidő miatt az RMDSZ idén nem szervez közvetlen előválasztásokat, a képviselő- és szenátorjelölteket rangsoroló megyei küldöttgyűléseket mindenütt le fogják bonyolítani október 5-ig.

Kelemen Hunor az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) történő esetleges összefogás lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a szabályzat nem zárja ki, hogy az RMDSZ listáján helyet biztosítsanak az RMDSZ-en kívüli magyar szervezetek jelöltjeinek, amennyiben megszületik egy olyan megállapodás, mint amilyet korábban a Magyar Polgári Párttal (MPP) kötött az RMDSZ, és amelynek alapján az MPP két politikusa az RMDSZ-frakció tagjaként bekerült a bukaresti parlamentbe. Az RMDSZ elnöke megjegyezte: az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójaként létrehozott EMSZ jogilag egyelőre nem létezik, az pedig nem az RMDSZ-en múlott, hogy az MPP-vel megszakadt az együttműködés. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány kapcsán Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ-frakció hétfőn, közvetlenül a voksolás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a kormánybuktatást.

Kelemen Hunor kizárta annak lehetőségét, hogy a kabinet bukása esetén egy másik kormányszövetség kerüljön hatalomra Romániában, hiszen annak lehetséges tagjai egyelőre egymással is versengenek a választásokon. Azt viszont fontosnak nevezte, hogy a parlamenti voksolás után stabil többségű kormánykoalíció alakuljon, amelyben az RMDSZ is részt venne.

Szatmár megyei RMDSZ: Ne dőljenek be az uszító üzeneteknek!
Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete felhívja minden Szatmár megyei lakos figyelmét arra, hogy ne dőljenek be a nacionalista választási uszításnak. Az utóbbi órákban több szatmári, román anyanyelvű lakos is magyar nyelvű szöveges üzenetet kapott a 0741741170-es telefonszámról, amely által egyesek etnikai konfliktusokat akarnak gerjeszteni.
HelyhatóságiVálasztások2020/Véget ért a választási kampány
Szombat reggel 7 órakor véget ért a helyhatósági választásokat megelőző választási kampány. Vasárnap az urnákhoz várják az állampolgárokat, hogy válasszák meg polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat.
December 6-án lesznek a parlamenti választások
December 6-án lesznek a parlamenti választások - jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.
Cookie