×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Az újabb határátkelőkért lobbiztak — ismét

2021.02.27 - 14:27
Megosztás:
Az újabb határátkelőkért lobbiztak — ismét
Az átkelőpontok mihamarabbi állandósítása a cél / Fotó: Princz Csaba
Jó pár éve mondhatni örökzöld téma a Szatmár megyei három, hétvégi határátkelő működésének állandósítása — és ez az igény napjainkban is ugyanolyan fontos, még akkor is, ha a koronavírus-járvány miatti szigorítások okán tavaly kora tavasztól mindhárom átkelőpont működését ideiglenesen felfüggesztették.

Számtalanszor cikkeztünk már arról, milyen „jól jött” a Nagypeleske–Zajta közötti átkelő megléte zsúfolt nyári, vakációs vagy épp az ünnepek előtti időszakokban, állandósítása mennyire tehermentesítené a petei és a csanálosi átkelőt, mekkora segítséget jelentene az átingázóknak; beszámoltunk arról is, hogy Lázári kész a határnyitásra, hiszen több mint két évvel ezelőtt a község költségvetéséből az utolsó nagypeleskei villanyoszloptól elvezették a föld alatt a villanyvezetéket a határig, és ugyanígy oldották meg a széles sávú internet optikai kábelének eljuttatását is, betonalapot öntöttek az út mellé, erre állították fel a mobil konténert, amiben az útlevél-ellenőrzést végezhetik a határőrök, amelybe fűtést és hűtést is szereltek, mint ahogy arról is: mennyit s milyen szinten lobbiztak a szatmári politikusok ennek érdekében.

Nos, a lobbizás február 26-án, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter látogatása alkalmával is folytatódott — Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselők hangsúlyozták: kormányzati szerepvállalásuk egyik legfontosabb kérdése, hogy hosszú évek várakozása után végre előrelépés történjen a két ország közötti ideiglenes határátkelőhelyek véglegessé tételében is.

„Szatmár megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között jelenleg három olyan ideiglenes átkelő működik, melyek véglegessé tétele jelentősen megkönnyítené a két térség közötti közlekedést. Ugyanakkor a két ország gyorsforgalmi útjának összekapcsolása szempontjából az egyik legfontosabb csatlakozási pont lehet majd az Óvári–Csenger közé tervezett határátkelő, míg a Nagypeleske–Zajta, Szárazberek–Garbolc, Horea–Ömböly átkelők véglegesítése a Pete–Csengersima és Csanálos–Vállaj határátkelők tehermentesítése szempontjából számít stratégiai kérdésnek. Ezek a koronavírus-világjárvány kitörése előtt időszakos átkelőkként működtek, infrastrukturális szempontból az úthálózat kiépült, viszont további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy állandó jellegű határátkelőkként működhessenek. Magyarország vállalná a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, működtetését, erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt bukaresti látogatása során. Most a román félen van sor, ezt kell mihamarabb engedélyeztessük, hiszen olyan szorosan kötődik össze a két térség, hogy nem lehet más célunk, mint a kölcsönös fejlődés és a siker” — hangsúlyozta Nagy Szabolcs képviselő.

Szabó Kinga Mária

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie