×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Az ukrán elnök rendeletet adott ki az elektronikus szolgáltatások javításáról

2019.07.30 - 17:45
Megosztás:
Az ukrán elnök rendeletet adott ki az elektronikus szolgáltatások javításáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden rendeletet adott ki a magán- és jogi személyek elektronikus szolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőségeinek bővítéséről, valamint feladatokat határozott meg a kormánynak a nyilvántartási rendszerek és az online szolgáltatások rendbetételére.

A rendelet az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint tartalmazza egy egységes internetes portál létrehozását, amelyen az állampolgárok személyes fiókjukon keresztül hozzáférhetnek minden, az állami nyilvántartásokban róluk szereplő információhoz, például a tulajdonukban lévő ingatlanok, gépjárművek adataihoz, illetve befizetett adójukhoz.

A dokumentumban szerepel továbbá egy olyan elektronikus szolgáltatás létrehozása is, amely a gyermekszületéssel összefüggő adatokat tartalmazza, beleértve a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, majd a későbbiekben ebbe kerül bele első személyi igazolványa, gépjárművezetői engedélye, és egyéb adatai.

Az elnök a rendeletben utasított az elektronikus úton történő választásokra és népszámlálásra való felkészülésre is.

A kormánynak Zelenszkij három hónapot adott arra, hogy elvégezze az állami nyilvántartások ellenőrzését.

Mihajlo Fedorov elnöki tanácsadó a rendeletet magyarázva elmondta a hírportálnak, hogy Ukrajnában jelenleg több mint 350 állami nyilvántartás van. A nyilvántartások ellenőrzésének, és korszerűsítésének az a célja, hogy a magánszemélyeknek egységes azonosítója legyen a jövőben, ami megkönnyíti majd a különböző nyilvántartások közötti kapcsolatot, és ezáltal egyszerűsödnek a közszolgáltatások.

Kifejtette: csapata nagyjából 200 olyan szolgáltatást vett lajstromba, amelyek szerintük fontosak, hogy elektronikusan is elérhetővé váljanak a magán- és jogi személyek számára.

Kulcsfontosságúnak nevezte az egységes lakossági nyilvántartás kitöltésének felgyorsítását, amibe eddig még csak körülbelül 14 millió állampolgárt regisztráltak a mintegy 43 millió lakosú országban.

A tanácsadó elmondta még, hogy ősszel tervezik kiadni az első ID-kártya formátumú személyi igazolványokat rögtön elektronikus aláírással. Hozzátette, hogy elsődleges fontosságú az üzleti élet számára új mobiltelefonos szolgáltatások mihamarabbi beindítása.

Cookie