×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
29 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Az USA gratulál Romániának az Európai Unió Tanácsának élén betöltött sikeres elnöki mandátumához

2019.07.05 - 13:47
Megosztás:
 • Az USA gratulál Romániának az Európai Unió Tanácsának élén betöltött sikeres elnöki mandátumához

  Az Amerikai Egyesült Államok gratulál Romániának az Európai Unió Tanácsának élén betöltött sikeres elnöki mandátumához - közölte csütörtökön, a függetlenség napja tiszteletére szervezett bukaresti fogadáson Hans Klemm, az USA nagykövete.

   

  'Washingtoni és brüsszeli kollégáim nevében köszönjük a Iohannis úr által vezetett romániai elnökségnek, valamint a Dăncilă asszony által vezetett román kormánynak a szoros és hatékony együttműködést a közös érdekeinket szolgáló kérdésekben' - mondta Klemm.

   

  Hans Klemm Románia NATO-n belüli szerepéről is beszélt, kiemelve, hogy erős stratégiai partnerség van az Amerikai Egyesült Államok és Románia között.

   

  A fogadás keretében a Holdra szállás ötvenedik évfordulóját is ünneplik, az esemény díszvendége volt Dumitru Prunariu űrhajós és Anna Fisher, a NASA első női asztronautáinak egyike.

   

  Klemm emlékeztetett, hogy idén nemcsak a Holdra szállásnak, hanem a kommunizmus bukásának is kerek évfordulója lesz: harminc éve, '1989 júniusának végén Magyarország és Ausztria elvágták a két országot elválasztó drótkerítést. Novemberben ujjongó németek lerombolták a berlini falat. Hat héttel később egész Romániában elharapóztak a tüntetések, amelyek a Ceauşescu-rezsim összeomlásában csúcsosodtak ki. Rövid idővel később Romániát a demokráciák sorában üdvözölhettük' - idézte fel a diplomata.

   

  A függetlenség napja alkalmából amerikai, illetve romániai F16-os vadászbombázók tartottak díszrepülést.

  AGERPRES/(RO - szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

  Cookie