×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Az USR-nek most nem osztottak lapot

2021.10.22 - 10:17
Megosztás:
Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.

„Nem nagyon volt példa az utóbbi évtizedekben a nyugat-európai demokráciákban arra, hogy egy volt katona, egy volt vezérkari főnök legyen a kormányfő, és ez kérdéseket is vet fel. Viszont azt is el tudjuk fogadni, hogy rendkívüli helyzetekben rendkívüli megoldásokra van szükség” — summázta tömören Turos Lóránd szenátor, aki a Kelemen Hunor vezette RMDSZ-delegáció tagjaként részt vett a Klaus Iohannis államfővel folytatott miniszterelnök-jelölési tárgyaláson csütörtökön.
A vitatott és igencsak megosztó Florin Cîţu helyett a Nemzeti Liberális Párt ugyanis Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi minisztert javasolta a miniszterelnöki tisztségre az államfővel folytatott egyeztetésen, Iohannis pedig meg is bízta a kormányalakítással — s mint nyilatkozatában fogalmazott: örömmel vette tudomásul, hogy a PNL „új megközelítéssel állt elő”, és olyan miniszterelnök-jelöltre tett javaslatot, akit egyöntetűen támogat a liberálisok vezetőtestülete. Annál is inkább, mivel túl hosszú ideig elhúzódott a politikai válság, aminek azonnal véget kell vetni, hisz mielőbb teljes jogkörű kormányra van szüksége az országnak az egyre súlyosbodó egészségügyi válság közepette. Ugyanakkor a nemzeti liberálisok küldöttsége egy kisebbségi PNL–RMDSZ-kormány létrehozását javasolta Klaus Iohannis államfőnek. „Úgy néz ki, hogy a Szociáldemokrata Párt hajlandó megszavazni egy Ciucă által vezetett kormányt, s jelenleg az körvonalazódik, hogy egy kisebbségi PNL–RMDSZ-kormány lesz. A mi álláspontunk az, hogy az országnak mindenképp szüksége van egy stabil kormányra, egy olyan kormányra, amely sürgősségi kormányrendeleteket tud hozni, és törvénytervezeteket tud benyújtani a parlamentbe. Egy olyan kormányra van szükség, amely most választ tud adni a járványügyi problémákra, az energiaár-növekedésre és a gazdasági problémákra.
Látjuk mindnyájan, hogy mekkora a baj az országban, nem hiányzik a politikai válság elhúódása senkinek sem, legkevésbé az állampolgároknak. Mi úgy gondoljuk, hogy tudunk erről a variánsról tárgyalni, persze nem titkoltuk és nem titkoljuk, hogy kérdéseket vet fel az, hogy egy volt katona, egy volt vezérkari főnök legyen a kormányfő. Erre nem nagyon volt példa az utóbbi évtizedekben a nyugat-európai demokráciákban, viszont azt is el tudjuk fogadni, hogy rendkívüli helyzetekben rendkívüli megoldásokra van szükség, és azt reméljük, hogy ahogyan Ciucă védelmi miniszterrel jól tudtunk együtt dolgozni a kormányban, ugyanúgy jól fogunk tudni dolgozni vele, ha kormányfő lesz” — fejtette ki lapunk megkeresésére Turos szenátor.

Legyen stabilitás, de…

Az 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke, Nicolae Ciucă egyébként nem első alkalommal lesz (?) kormányfő, hiszen tavaly decemberben, Ludovic Orban lemondását követően két hétig ügyvivő miniszterelnökként tevékenykedett az új kormány beiktatásáig. Hogy most milyen támogatottsága lesz, az több mint kérdéses, mert már a megbízását követő órákban kiderült: a jelentősebb alakulatok elnökei véget akarnak ugyan vetni a politikai válságnak, de… A szociáldemokratákat vezető Marcel Ciolacu úgy fogalmazott: „a PSD támogatni tudna egy kisebbségi kormányt, de fenntartom azon véleményemet, miszerint egy kisebbségi kormány nem hoz hosszú távú politikai stabilitást az országban. És persze az sem elhanyagolható, mennyi ideig vezetné az országot ez a kisebbségi kormány” — mondta. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint egyébként a PSD hat hónapon keresztül támogatná a kisebbségi kormányt, viszont jövőre mindenképp előrehozott választásokat szeretne.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, a pár nappal korábban sikertelenül kormányt alakítani próbáló Dacian Cioloş már a Iohannis államfővel való megbeszélés előtt leszögezte: alakulata nem támogathat egy kisebbségi kormányt, mivel az országnak olyan kormányra van szüksége, amely a parlament többségi támogatását élvezi, mert a következő időszakban fontos döntéseket kell meghoznia, és „egy kisebbségi kormány nem lenne képes erre”. Délután viszont már ennek teljesen ellentmondón fogalmazott, s arról beszélt: az USR-nek nem áll szándékában támogatni egy olyan kisebbségi kormányt, amely a PSD támogatását is élvezi (szerk. megj.: a szociáldemokraták támogatása ugyanis a parlament egy jelentős részének a támogatását is jelenti). Cioloş meglátása szerint nagyon gyorsan össze lehetett volna hozni egy PNL–USR–RMDSZ-kormányt, vagyis helyreállítani a korábban általuk „felrobbantott” kormánykoalíciót, „de a döntés a nemzeti liberálisok kezében van” — mondta.

Szokatlan javaslat, ugyanakkor elképzelhető

„Tudomásul vettük a PNL döntését, hogy Nicolae Ciucát bízta meg kormányalakítással. Ciucă személye ellen nincs semmi kifogásunk, kiváló katona, aki megjárta a harctéri bevetéseket is, a kormányban jól doloztunk együtt vele, ám mindezek ellenére politikai fenntartásaink azért vannak. Ez egy szokatlan javaslat, ugyanis egy demokráciában példátlan, hogy tartalékos katona vezessen egy kormányt. Természetesen ellenpéldaként említhető Charles de Gaulle vagy Eisenhower, ám azok más idők voltak. De el lehet képzelni ezt a szokatlan megoldást egy bizonyos időre, ám nem túl hosszúra. Nyitottak vagyunk a párbeszédre. Az biztos, hogy most kell egy megoldás, egy teljes jogkörrel rendelkező kormány. Ugyanakkor meglátásom szerint egy kisebbségi kormány nem fog hosszú időszakot megélni. Persze az sem lenne teljesen elképzelhetetlen, ám várhatóan adott pillanatban, a parlament tavaszi ülésszakában megjelenik egy újabb bizalmatlansági indítvány a kormány ellen” — nyilatkozta az államfővel való tárgyalást követően Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök. Nyomatékosítva azt is: „Amennyiben Klaus Iohannis államfő Ciucát bízza meg kormányalakítással (szek. megj.: ami csütörtökön délután meg is történt), tárgyalóasztalhoz ülünk, ugyanis fontos, hogy az országnak egy teljes jogú kormánya legyen, amely megoldásokat tud nyújtani az embereknek ebben a válságos időszakban. Rendezni kell az elszabaduló energiaárak problémáját, elő kell készíteni a 2022-es állami költségvetést, a helyreállítási tervben vállalt projekteket, valamint meg kell küzdenünk a járvány negyedik hullámával, és törekednünk kell az emberi életek megmentésére.”

Szabó Kinga Mária

 

Jóváhagyta a kormány az idei év második költségvetés-kiigazítását
A kormány jóváhagyta pénteki ülésén az idei év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt - jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.
Kelemen Hunor: a politikai káosz véget ért, a kormánynak fontos reformokat kell felvállalnia
Kelemen Hunor szerint az új kormány beiktatásával véget ért a politikai káosz, és a Ciucă-kabinet, a romániai politikában visszaáll valamiféle rend.
Cioloş: a PNL egy része 'a PSD karjaiba omlott', szeptembertől nem volt hajlandó tárgyalni velünk
Elutasította csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azokat a vádakat, miszerint az USR felelős a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti koalíció létrejöttéért, mert nem tanúsított nagyobb rugalmasságot.
Cookie