×
2021. 05 07.
Péntek
Gizella
7 °C
Borult idő
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Bagoly életmódba váltanak Szingapúrban

2019.09.20 - 16:07
Megosztás:
Bagoly életmódba váltanak Szingapúrban

Európából Ázsiába, épített versenypályáról utcai környezetbe, Szingapúrba költözik a Forma–1 mezőnye, és átvált bagoly életmódba is.

2008-ban itt rendeztek először esti versenyt, és a különleges lebonyolításhoz úgy alkalmazkodik a mezőny, hogy az európai napirendet követik – ennek velejárója, hogy a csapattagok a reggeli órákban bújnak ágyba és kora délután ébrednek.

Pénteken és szombaton a napindító tréninget még nappal rendezik, de az időmérőn és a futamon bekapcsolják a mintegy 1600 fényforrást az 5 kilométeres pálya körül. A helyszín nem kizárólag ezért látványos, az utcai jellegből adódóan keményen bünteti a hibákat, bukóterek nem sok helyen kínálnak menekülőutat.

A vezetést nehezíti az egyenetlen aszfaltfelület, ez különösen a féktávokon okozhat problémát. Átlagosan a kör negyedét töltik a féken a pilóták, nagyjából 24 másodpercet.

Ennél is jobban megviseli őket, hogy Szingapúrban nagyon meleg szokott lenni, ez most sem lesz másképp: még este is közel 30 fokos hőmérséklet várható, magas páratartalommal. Mindezt nehéz tolerálni a volán mögött gépészkedve közel 2 órán keresztül. Az időben hosszú futamok egyik oka, hogy gyakran van szükség biztonsági autóra.

Charles Leclerc két győzelmével végre megszakították a Ferrari nyeretlenségi sorozatát. A monacói mesterhármasához azonban még nagyobb erőfeszítésre lesz szüksége a maranellóiaknak, hiszen köztudott, hogy leszorítóerőben a Mercedes sokkal jobb, márpedig a lassú, főleg derékszögű kanyarokkal tűzdelt szingapúri nyomvonalon a lehető legtöbb kell belőle. Láthattuk, hogy a leszorítóerő szempontjából hasonló követelményekkel bíró Hungaroringen mennyire elverték a Ferrarit.

Ami mégis aggaszthatja a német csapatot, az a hőség: nyáron kiderült, hogy a hűtési rendszerük nem tökéletes, és pont 30 fokos hőmérséklettől jelentkezhetnek olyan gondok, amik kíméletes beállításokat kényszerítenek Lewis Hamiltonra és Valtteri Bottasra, ergo csökken az autójuk teljesítménye.

A hűtésnek nem segít a falak közelsége, valamint a kevés hosszú egyenes szakasz. Nem tűnik számottevőnek, de említsük meg, hogy a környék vulkanikus tevékenysége miatt levegőminőségi problémák merültek fel a városállamban, és akár vulkáni por is gondot okozhat a hűtésbe.

Nem utolsó sorban számolni kell a Red Bull-lal is, amely a Hungaroringen hasonló szintet képviselt az Ezüstnyilakkal, nekik is jó esélyük nyílik legyőzni a Ferrarit.

Közvetítés

Forma-1, 2019-es világbajnokság, 15. versenyhétvége, Marina Bay, Szingapúri Nagydíj

Péntek

1. szabadedzés (11.30 óra, M4 Sport), 2. szabadedzés (15.30 óra, M4 Sport).

Szombat

3. szabadedzés (13 óra), időmérő edzés (16 óra, Digi Sport 4, Telekom Sport 3, M4 Sport).

Vasárnap

61 körös futam (15.10 óra, Digi Sport 1, Telekom Sport 1, M4 Sport).

Cookie