×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Bajba kerülhetnek a nyolcadikosok

2019.05.28 - 20:46
Megosztas :
 • Bajba kerülhetnek a nyolcadikosok

  A középiskolai felvételi űrlapon egy rossz bejelölés miatt román líceumokba oszthatják le a magyar nyolcadikosokat — figyelmeztet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

  A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) felhívja a romániai magyar tannyelvű vagy magyar tagozatos általános iskolák vezetőinek, pedagógusainak — különösen végzős osztályok osztályvezető pedagógusainak —, a nyolcadikos diákok pályaorientálásával foglalkozó nevelési tanácsadó szakemberek, valamint a végzős diákok szüleinek a figyelmét a középiskolai felvételi eljárást szabályzó 4829/30.08.2018-es számú miniszteri rendelet 6. paragrafusa előírásaira. Ennek értelmében az idei évtől a felvételi eljárás keretén belül a kisebbségi oktatásban részt vevő és a nyolcadikosok országos értékelésén magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgázó diákoknak lehetőségük adódik a felvételi űrlap egyik fejezetében történő bejelöléssel kérni, hogy a felvételi átlag kiszámításában ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért érdemjegyet.

  „Felhívjuk a kedves szülők, osztályfőnökök és tanintézményvezetők figyelmét arra, hogy az említett miniszteri rendelet 6-os számú cikkelye értelmében ebben az esetben a diák nem felvételizhet kisebbségi (magyar) nyelven működő középiskolai osztályokba, vagyis ennek az opciónak a bejelölésével a felvételi elosztás során a számítógép átugorhatja a kisebbségi tanintézmények osztályainak kódszámait” — írja közleményében az RMPSZ.

  Ilyen körülmények között úgy ítélik meg, hogy fennállhat a veszélye annak, hogy számos magyar diák középiskolai hely nélkül maradjon, vagy a számítógép román tannyelvű osztályba/iskolába sorolja őket, ugyanakkor úgy értékelik, hogy számos magyar tannyelvű középiskola beiskolázási száma is valós veszélybe kerülhet.

  Cookie