×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Bajos a készpénzes bírságbefizetés

2020.04.02 - 10:30
Megosztás :
 • Bajos a készpénzes bírságbefizetés

  Az online ügyintézés mellett az online pénzkezelés lett az elsődleges eszköz, ha bírságbefizetésről van szó; akinek nem áll rendelkezésére az otthonról végezhető befizetés, az nehéz helyzetben van. Utánajártunk annak, hogy miként lehetséges a bírságok befizetése.

  Gondban vannak azok, akiknek se bankkártyájuk, se ghiseul.ro- vagy globalpay.ro-fiókjuk nincs, mert az utóbbi napokban kapott hatósági bírságokat nem tudják befizetni Szatmárnémetiben, mióta a polgármesteri hivatal teljesen megszüntette az ügyfélablaknál történő adóhivatali ügyintézést, és csak az elektronikus befizetés áll az emberek rendelkezésére. Többen is megkeresték szerkesztőségünket, hogy például a kijárási korlátozás szabályainak be nem tartása miatt megbüntette őket a csendőrség, de nincs hol befizessék a büntetést.

  Posta, kincstár, kaszárnya

  Megkerestük a román posta több alkalmazottját is, hogy megtudjuk, a postahivatalokban rendelkezésre áll-e a készpénzes befizetés lehetősége. A válasz az volt, hogy igen, amennyiben van számlaszáma annak, akinek fizetnie kell. Ilyet azonban a jegyzőkönyvek nem írnak, ez a lehetőség elesett. Felmerült az a lehetőség, hogy esetleg az Országos Adóügynökség (ANAF) Romană téri épületében működő államkincstárnál be lehet fizetni a bírságot, s ez nagyon is logikusnak tűnt, hiszen állami hatóság által kirótt bírságról van szó, és az államkincstár egyenesen az államkasszába küldi a befizetéseket. Kiderült azonban, hogy ez a lehetőség sem adott, bírságot csak jogi személyek fizethetnek be náluk, magánszemélyek nem. Nem megoldott ez a fajta befizetés a boltokban fellelhető PayZone-terminálok használatával sem, a rendszerbe nincsenek felvezetve hatósági számlaszámok.

  Felhívtuk a csendőrséget is, hogy ha már ők írják meg a büntetést, náluk a kaszárnyában be lehet-e fizetni a bírságot. Itt is azt a választ kaptuk, hogy a csendőrségen nem üzemel pénztár, az eddigi gyakorlat az volt, hogy város esetén a polgármesteri hivatalokhoz tartozó adóhivataloknál lehet befizetni a bírságot, falvakon pedig a polgármesteri hivatalok épületében dolgozó hivatalnok veszi el a pénzt és adja ki a nyugtát.

  Lehetséges megoldások

  Áthidaló megoldás lehet, hogy a szatmárnémeti adóhivatalban regisztrált hatósági számlaszámok elérhetők a polgármesteri hivatal honlapjának egyik aloldalán (ennek rövid internetcíme a következő: bit.ly/3bsigab), de ezek csak szatmárnémeti befizetésre jók, minden településen más-más számlaszám van használatban úgy a helyi, mint az országos hatóságoknak címzett befizetések esetében, s ezek adott település polgármesteri hivatalaiban elérhetők kell hogy legyenek. A számlaszám ismeretében a postán elméletileg már készpénzben is befizethetők a bírságok (már ameddig a posták még nyitva vannak), de a jegyzőkönyvbeli adatokra is szükség lesz befizetéskor. A fentebbi linken a szatmárnémeti helyi adók és illetékek, illetve városi bírságok számára nyitott számlaszámok is elérhetők a postai úton történő készpénzes befizetésekhez.

  Illetékesek viszont arra figyelmeztetnek, hogy újabb büntetést kockáztat az a 65 évnél idősebb személy, aki úgy megy ki, hogy postai ügyintézést vagy bírságbefizetést ír be lakásának elhagyása okaként, mert ez az opció nem szerepel az elfogadható indokok között, szóval újabb bírságot kockáztat még akkor is, ha egy korábbi bírságot ment volna kifizetni. Ráadásul április elsejétől kétezer lejben lett megszabva a karanténszabályok megsértéséért járó bírság alsó határa, és el lett törölve annak lehetősége, hogy ennek értéke feleződik tizenöt napon belüli kifizetés esetén.

  Ismerős segíthet

  Akiknek még az április elsején életbe lépett, a bírságokkal kapcsolatos rendelkezés hatályba lépését megelőzően keltezett büntetésük van, azok számára megoldás lehet a kivárás, mert a korábbi szabályozás szerint még 360 óra, azaz 15 naptári nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a bírság értékének felét fizesse ki az, akit megbüntettek. Előfordulhat, hogy két hét alatt enyhül annyit a járványhelyzet, hogy újranyithat a bezárt helyi adóhivatalok legalább egy-egy ügyfélablaka.

  De addig nem tűnik kivitelezhetőnek az sem, hogy a városi adóhivatal tartson nyitva heti egy napon egy-két órán át egy pénztárat a készpénzes befizetésekért, mert akkor a polgármester lesz megbüntetve amiatt, hogy a lakáselhagyást szorgalmazza azzal, hogy nem az online ügyintézés felé terel mindent. A legjobb megoldás az lehet azok számára, akiknek nincs bankszámlájuk, hogy megkérnek egy ismerőst, szomszédot, rokont, hogy fizesse be helyettük, amit kell, karanténtól mentesült személlyel beszélni, találkozni egyelőre lehet. Más bankszámlájáról vagy ghiseul.ro-s fiókjából történő befizetéskor a jegyzőkönyv adatai és a Megjegyzés mezőbe írt figyelmeztetés alapján a hatóságok azonosítani tudják, hogy kinek a büntetése lett kifizetve valójában.

  Princz Csaba

  Cookie