×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Felfedező

Barangolás tatárdúlta hegyeken-völgyeken

2021.02.14 - 12:36
Megosztás:
Barangolás tatárdúlta hegyeken-völgyeken
Kétszer főzik ki a jó pálinkát, két út vezet a tamásváraljai vár romjaihoz, két község — Tamásváralja és Bataracs — is verseng a turisták kegyeiért az Avas egykori Ugocsa vármegyei tájain. Fel hát e múltidéző utazásra e tatárdúlta tájakon!

Szatmár megye északi részén, festői dombok ölelésében több százezer gyümölcsfa várja a nyárutótól decemberig tartó pálinkafőzés rituáléját. A hagyományos rézüstös pálinkafőzdék sajátos cefreillata kering a levegőben, legyen tavasz vagy ősz, pazar színek, turistalátványosságok várják kijelölt útvonalakon az ide látogatókat, lovas szekerek, a népi tájépítészet és tárgykultúra gyöngyszemei, templomok csendes békéje marasztal.

A Szatmár megyei Salvamont által kijelölt turistaösvény vezet fel a másfél órás gyalogösvényen Tamásváraljától a Várhegyre, ahol az egykor tatárdúlta várromok találhatók. Káta nembéli Tamásról kapta e település és a vár a nevét, aki harctéri sikereiért ajándékba kapta a festői vidék területeit a XIII. században V. István királytól. A tatárok hamar szétdúlták e vidéket, 1320-ra már romokban hevert az építmény. A vár romjait műemlékként tartják nyilván, és mint ilyen, az Avas ugocsai részének legrégebbi emléke. A csúcsról egy másik útvonalon is le lehet ereszkedni, amelyik alig egy óra hosszúságú, és a tamásváraljai Csipás forrást és pálinkafőzőket érinti. A helybéliek beosztják a gyümölcseik érési idejének megfelelően a pálinkafőzők használatát. A cefrét ma már áram segítségével kavarják, de régen egész éjjel váltották egymást a családtagok a keverésben. Aki végzett a munkával, kóstolót hagy maga után a következő delikvensnek. A Péter Zoltán pálinkafőzője melletti hűtőtóban mocsári teknősök tanyáznak, arrébb a turistaösvény mellett a Csipás forrás hűs vize, a táj természeti és geomorfológiai értékei gazdag túrával ajándékozzák meg az ide látogatókat. Aki több napot szeretne itt tölteni, megpihenhet a Tilkós Panzióban vagy a Felszeg vendégházban, amelyik egy hagyományosan berendezett tájház, a helyi népi tárgykultúra konyhai és ház körüli kellékeivel berendezve. A batarcsi önkormányzatnak nagyon megtetszhetett az elkészült útvonal, és ők is szerettek volna egy hasonlót, főleg, hogy az ő környékük is kínál hasonló látnivalókat. Így tehát Batarcson a zsidó temető, a Németek temploma, a Kincses-domb látnivalói mellett jelzett túraútvonalon tekinthetők meg a Szűz Mária mennybevétele ortodox templom, a földbe ásott cefregödrök, a Határkereszt, a helyi pálinkafőző, a Ferenc kövi kilátás és a Gibács kövek.

Ha Batarcsról visszafelé indulunk Tamásváralja felé, feltétlenül kanyarodjunk fel a református templom hűs, csendes udvarára! A dombot, amelyik tartja a nehéz építményt, belső erők feszítik, rendszeres földmozgások okoznak repedéseket a templom falán, ezeket hatalmas fémkapcsokkal próbálják összetartani a helyiek. Az udvaron, amelyik temető is egyben, több száz éves juharfák őrzik az élők nyugalmát is.

Márk-Nagy Ágota,

Kulturális Turisztikai Iroda, Szatmár Megyei Múzeum

A szerző felvételei

Borászok és borkedvelők napja Tasmásváralján
A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően a nemes borokhoz illő rendezvényen találkozhattak Tasmásváralján szeptember első szombatján a Szatmár megyei borvidékek képviselői. A borszimpóziumra a Folk Alapítvány szervezésében került sor.
Túrázók nincsenek, tennivaló annál inkább
Újabb két, hivatalos engedélyeztetés alatt álló túraútvonalat készítettek elő a majdani kirándulóknak a hegyimentők — a megerőltetés nélküli, könnyű útvonalak egyike Tamás várának maradványaihoz, a másik pedig a megye egyik legszebb és leglátványosabb vidékére vezet.
Cookie