×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Băsescu pártja is Iohannist támogatja

2019.11.13 - 18:58
Megosztas :
 • Băsescu pártja is Iohannist támogatja

  Klaus Iohannis jobboldali elnök újraválasztását támogatja a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) az elnökválasztás második fordulójában Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) volt kormányfővel szemben — jelentette be szerdán Mihail Neamţu, a PMP szóvivője.

  A PMP államfőjelöltje, Theodor Paleologu egyetemi oktató a voksok 5,7 százalékát szerezte meg, és így az ötödik helyen végzett a vasárnap lezárult első fordulóban.

  Neamţu kifejtette: a PMP és államfőjelöltje jobboldali programmal kampányolt, és elveihez hű pártként sosem biztathatja híveit arra, hogy baloldali pártot támogassanak, amely ráadásul „Európa sereghajtójává tette Romániát”. Az első fordulót csaknem 38 százalékkal megnyerő Iohannist azonban arra figyelmeztette: nem elég a PSD-t bírálni, és úgy vélekedett, tovább csökkentheti a szavazói kedvet az, ha Iohannis továbbra is elzárkózik attól, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával.

  A szóvivő elégedetten nyilatkozott Paleologu eredményéről, szerinte a PMP három egymást követő (a 2016-os parlamenti, a májusi európai parlamenti és a mostani) választáson bebizonyította, hogy át tudja lépni az ötszázalékos küszöböt.

  Korábban egy másik jobbközép párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy Iohannis mögé sorakozik fel. Dan Barna, az USR államfőjelöltje a harmadik helyen végzett a voksok 15 százalékával.

  Dăncilă a negyedik helyezett Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő híveitől remélhet többletszavazatokat a második fordulóban. A két kisebb balliberális párt által támogatott, a voksok 9 százalékát megszerző jelöltet azonban nagyon megviselte, hogy nem ő lesz Iohannis ellenfele a második fordulóban, így az újságírók érdeklődésére válaszolva azt mondta: senkit sem támogat a versenyben maradt jelöltek közül, mert a „második fordulóba nem jutott be senki”.

  Az első fordulót Iohannis nyerte csaknem 38 százalékos eredménnyel, míg Dăncilă a szavazatok 22 százalékával lett a második. November 24-én kettejük közül választják meg az államelnököt a következő öt évre.

   

   

  Cookie