×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Szatmárnémeti

Beiktatták a filharmónia igazgatóját

2019.12.10 - 15:36
Megosztás:
Beiktatták a filharmónia igazgatóját

Kovács-Pistuka Emőke személyében új menedzsere van a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniának; az intézményvezetőt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke iktatta be kedden.

Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia volt menedzserének halála után ideiglenesen Claudiu Ioan Pitic vette át az intézmény vezetését. Közben a filharmónia fenntartója, a Szatmár Megyei Tanács versenyvizsgát írt ki a tisztség betöltésére, melynek győztese Kovács-Pistuka Emőke lett. Pataki Csaba ismertette a versenyvizsga menetét, annak eredményét, majd bejelentette, hogy az intézmény vezetői tisztségét mostantól Kovács-Pistuka Emőke tölti be. Hamarosan versenyvizsgát írnak ki az aligazgatói állásra is, ezt a feladatot addig Claudiu Ioan Pitic látja el. A művészeti igazgató továbbra is Franz Lamprecht lesz.

Kovács-Pistuka Emőke elmondta, hogy a zene nagyon fontos szerepet tölt be az emberek életében, az identitás kialakulásában, valamint az érzelmi világ fejlesztésében, ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a filharmónia minél hatékonyabb működtetésére. A szatmárnémeti szimfonikus és kamarazenekar nagy népszerűségnek és elismerésnek örvend Európa számtalan városában és több világvárosban is. Mivel a térségben nem működik minden megyében filharmónia, a szatmárnémeti zenekar ad koncerteket Máramaros és Szilágy megye városaiban is. Az új menedzser nagy hangsúlyt kíván helyezni a minőség javítására, fiatal zenészeket szeretne alkalmazni, hogy biztosítva legyen az utánpótlás. A közeljövő feladatai között említette egy kamarazenekar létrehozását, hogy kisebb térben is tudjanak koncertezni a más elvárásokkal rendelkező közönségnek. Elmondta ugyanakkor, hogy elkezdődtek a tárgyalások, hogy a zenekar eljusson rangos komolyzenei fesztiválokra, és azokon népszerűsítse Szatmár megyét. Kovács-Pistuka Emőke hozzátette: azt is tervezi, hogy olyan programokat szervez, amelyek hozzájárulnak a komolyzene megszerettetéséhez a fiatalok körében.

Pataki Csaba megköszönte Claudiu Ioan Piticnek, hogy az intézmény élén állt a könnyűnek nem nevezhető átmeneti időszakban, Pitic pedig Franz Lamprechtet köszöntötte abból az alkalomból, hogy a kétszázadik szatmárnémeti koncertjére készül, ami a csütörtöki karácsonyi koncert lesz.

Pataki Csaba, mielőtt sok sikert kívánt az egész zenekarnak, elmondta, hogy a Szatmár Megyei Tanács az ő mandátuma idején vette át a filharmónia fenntartását a várostól, s ennek a mandátumnak az idején került sor az intézményben az első versenyvizsgára, és elárulta azt is, hogy sok további elképzelés van, amelyek remélhetőleg meg is valósulnak.

Elek György

 

Cookie