×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Belügyminisztérium: 210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről

2019.11.12 - 08:08
Megosztas :
 • Belügyminisztérium: 210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről

  210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről az elnökválasztás első fordulójának napján - közölte hétfő esti sajtóértekezletén Monica Dajbog. A belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: ez mintegy 30%-kal kevesebb, mint amennyit a 2014-es államfőválasztások alkalmával regisztráltak.

   

  "Az ellenőrzéseket követően a rendőrség 102 esetben állapította meg, hogy a feljelentések megalapozatlanok. A legtöbb lehetséges incidenst Bukarestben és Dolj megyében regisztrálták, mindkét helyen huszonkettőt" - mondta Dajbog.

   

  A legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy a szavazóirodáknál egyik vagy másik jelöltre való voksolásra próbálták rábírni a szavazópolgárokat (14 eset), illetve, hogy alkoholt árusítottak a szavazóhelyiségek közelében (13 eset). Néhány esetben megszegték azt a szabályt, hogy egy szavazófülkében egyszerre csak egy személynek szabad tartózkodnia (8 eset), vagy nem vetették alá magukat a választókörzeti szavazóiroda elnöke felszólításának, hogy ne zavarják a szavazóhelyiség rendjét (4 eset).

   

  Hétfő délutánig a rendőrség 14 írásbeli figyelmeztetést adott és 16 bírságot rótt ki, összesen 17.200 lej értékben, ez 30%-kal kevesebb szankciót jelent, mint 2014-ben.

   

  42 esetben bűnügyi kivizsgálás indult. Ezekből tizenkét esetben eljárást indítottak olyan személyek ellen, akik szavazni akartak, de ehhez nem volt joguk, kilenc esetben a szavazók korrumpálásának gyanújával, hat esetben a szavazás titkosságának megsértésének gyanújával, négy esetben többes szavazás miatt, stb.

  AGERPRES/(RO - szerző: Daniel Alexandru FLOREA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

  Cookie