×
2020. 07 02.
Csütörtök
Ottó
22 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Bemutatják Kiss Kálmán könyvét

2019.07.10 - 11:46
Megosztas :
 • Bemutatják Kiss Kálmán könyvét

  Vasárnap Egriben a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően mutatják be Kiss Kálmán Megírni az igazságot, Egri történelméről és neves személyiségeiről című kötetét.

  Kiss Kálmán neve nem ismeretlen a Szatmár megyeiek számára. Egriben született, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett tanári diplomát. A Túrterebesi Általános Iskolában tanított, hosszú ideig volt annak igazgatója. Tanári munkája mellett helytörténeti kutatásokat is végzett — ezt teszi nyugdíjasként is —, tanulmányait lapokban és kötetekben közölte. Legutóbbi kötete írásakor Kiss Kálmán célja az volt, hogy megörökítse Egri és környéke azon híres személyiségeit, akik a hitük miatt szenvedtek. Ilyen volt Visky Ferenc és a sógora, Papp Antal, aki annak idején a tsz elnöke volt. Kiss Kálmán úgy érezte, hogy az ő történetüket meg kell örökítse. A kötetben ír Csűry Bálintról, Gellért Sándorról és Bura Lászlóról. A kötetben benne van az a nekrológ, amit Péntek János írt Bura László halálára. Kiss Kálmán azt szorgalmazza, hogy Mikolában nevezzenek el utcát Gellért Sándorról, Szatmárnémetiben pedig állítsanak emléktáblát Bura Lászlónak, Dabolcon pedig Kürti Károlynak.

  A könyv címe Gellért Sándortól származik, Kiss Kálmánt is az a gondolat vezérli, hogy megírja az igazságot. Magyar, román és német szakos tanárként úgy érzi, ismeri ennek a három népnek a kultúráját, sokat tud arról, hogy Szatmár megyében milyen problémák voltak és vannak a három nemzet együttélésekor. Ezeknek a problémáknak a megoldását szorgalmazta és szorgalmazza ma is.

  Az egri emberek tudatából nagyon sok minden kimaradt, a fiatalok meg sem ismerhették őseik történetét, mert sokáig nem lehetett azokról beszélni. Most lenne itt az idő, hogy pótolják a hiányosságokat.

   

  Cookie