×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Bemutatták Erdei Péter új könyvét

2019.08.26 - 08:21
Megosztás:
 • Bemutatták Erdei Péter új könyvét

  Szombaton délután, az idei Partiumi Magyar Napokon mutatták be Erdei Péter Gyújtottam gyertyákat című könyvét. A bemutatón nagy volt az érdeklődés a szerző könyve iránt, a kötetet a volt kolléga, Erdei D. István méltatta és beszélgetett a szerzővel.

  A könyvbemutató a Partiumi Magyar Napok része volt, a Kossuth-kertben berendezett borudvaron nagyon sokan voltak kíváncsiak az új kötetre, melyben a szerző képekkel illusztrálva mutatja be Szatmár megye jelentős épületeinek a megvilágítását.

  Erdei D. István kiemelte, hogy Erdei Péter könyvének a lényege egy Böjte Csabától átvett idézetben van összesűrítve: „A sötétség a világosság hiánya. Nem lehet összetörni és kilapátolni az ablakon. Sokkal egyszerűbb, ha meggyújtunk egy gyertyát.” Erdei Péter azt írja a könyvben, hogy húsz éve gyújtja a gyertyákat Szatmár megyében, de a valóság az, hogy sokkal hamarabb elkezdte a gyertya- és lámpagyújtogatást. Erdei D. István úgy látja, ha átlapozzuk a könyvet, azt a benyomást kapjuk, hogy egy nagyszerű fotóalbum van a kezünkben, hiszen nagyon sok fotó van benne: középületeinkről, templomainkról, műemlékeinkről és szobrainkról. Ha jobban beletekintünk és beleolvasunk, meggyőződünk arról, hogy a könyv egy nagyon komoly szöveget is tartalmaz. Ez a szöveg az irodalmi alkotás rangjára emeli a könyvet, de ugyanúgy tekinthetjük történelemkönyvnek, hiszen sok templom, műemlék és egyéb épület történetéről is sok mindent megtudunk. Mindezek mellett akár szakkönyvnek is lehet nevezni a kötetet, bátran forgathatják azok, akik otthonosak a szakirodalomban. A könyv stílusában precíz, figyelmesen fogalmaz, itt-ott átszőve humorral és enyhe iróniával. A szerző beleszőtte a könyvbe személyes élményeit is. Erdei Péter név szerint említi azokat, akik segítették a munkájában és álmainak a megvalósításában, nem tart igényt arra, hogy minden elismerés az övé legyen. Teljesen megfeledkezik viszont azokról, akik gáncsolták és akadályozták a munkáját. Erdei D. István szót ejtett arról is, hogy lehet, hogy ez a könyv csak segélykérés, sikoly, ami azért hangzik el képletesen ebben a könyvben, mert lépten-nyomon találkozunk olyan dolgokkal, amelyeket megvalósítottunk, és ilyen vagy olyan okok miatt — vagy azért, mert nincs rá pénz, vagy azért, mert nincs rá igény — a pusztulás felé haladnak. Erdei Péter elmondta, hogy régebben, amikor valaki külföldön járt, és látta, hogy ott az épületek meg vannak világítva, az ott természetesnek számított. Mi sötétségben éltünk, abból próbáltunk valamilyen módon kiszabadulni. Sokat kellett talpalni, lobbizni azért, hogy a város vezetői áldozzanak arra, hogy fényben éljen a város éjszaka is.

  A továbbiakban a szerző dedikálta a könyvet, és elbeszélgetett olvasóival.

   

   

  Elek György

   

  Cookie