×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Beoltassa-e gyerekét a szülő a koronavírus ellen?

2021.09.07 - 20:00
Megosztás:
Beoltassa-e gyerekét a szülő a koronavírus ellen?
A szakemberek a kamaszok beoltását javasolják, hiszen esetükben nagyon gyors a közösségi terjedés / Fotó: MTI
A szülők gyakran aggodalmukat fejezik ki az új típusú koronavírus elleni oltás miatt, a közelgő iskolakezdés kapcsán azonban egyre fontosabb lenne eldönteni: oltassák vagy ne oltassák be a kamaszkorú gyerekeiket a vakcinával?

A magyarországi Házi Gyermekorvosok Egyesülete összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket, amelyekkel a kamaszkorú gyerekek szülei fordulnak a szakemberekhez a koronavírus elleni oltással kapcsolatban, ami a szatmári szülőknek is segíthet a döntés meghozatalában.

Első körben a leggyakrabban felmerülő aggodalom azzal áll kapcsolatban, miszerint az oltás túl gyorsan lett kifejlesztve, esetleg el lett kapkodva annak terjesztése. A szakemberek szerint igaz, hogy az oltás gyorsan készült el, de ezt sok tényező alapozta meg: egyrészt a korábbi kutatások, a SARS miatt ugyanis 2003 óta aktív kutatás folyik a koronavírus-fertőzéseket illetően; rengeteg pénzt fektettek be a tudósok munkájába világszerte; az oltóanyagok gyártása a kormányok finanszírozásának köszönhetően a klinikai vizsgálatok befejezése előtt elkezdődhetett; a klinikai vizsgálatok I., II. és III. fázisa teljes mértékben megtörtént, de átfedéssel, hogy az időveszteséget minimalizálni lehessen — ez egyébként bevett gyakorlat volt korábban is; sajnos a népességben észlelhető magas fertőzésszám is meggyorsította a vizsgálatokat, mert nem kellett sokat várni, amíg elérte a megkívánt esetszámot a Covid-19-es esetek száma a kísérleti és a kontrollcsoportban.

Mellékhatások

A szülők a kamaszok estében tapasztalt mellékhatásoktól is tartanak, azonban főként enyhe-mérsékelt mellékhatásokról számolnak be a kamaszok körében: láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, hasmenés, ízületi és izomfájdalmak. A második oltás után kifejezettebbek lehetnek a mellékhatások az elsőhöz képest, nyirokcsomó-megnagyobbodás többször fordult elő az oltást kapó csoportban, mint a placebót kapottak között, azonban minden tünet megszűnt 1 héten belül.
A klinikai kísérlet 100%-os hatékonyságot mutatott: a megfigyelési időszak alatt 16 koronavírus-fertőzés lépett fel a placebót kapottak között, míg egy sem a Pfizer-oltással oltottak közt. A szakemberek szerint az oltás hatékonyan előzi meg a long-Covid kialakulását, és amennyiben már kialakult, gyorsítja a megszűnését.

Szükség van rá

A kamaszok körében észlelhető a legtöbb fertőzés és a legtöbb tünettel járó Covid, a kisebbekhez és a felnőttekhez viszonyítva is, és az is igaz, hogy kórházi kezelést igénylő esetek ritkábban fordulnak elő a körükben. 127 kamasz halt meg eddig Covidban a járvány kezdete óta az Egyesült Államokban. Ez nem tűnik soknak, de a kamaszok körében észlelhető halálozás 10 leggyakoribb oka közt szerepel. Az oltás csökkenti a közösségi terjedést — állítják a szakemberek.

SZFÚ

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
GCS: 10.141 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 10.141 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 34.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie