×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Beosztják, hogy legyen elég, amire kell

2020.03.01 - 14:29
Megosztás :
 • Beosztják, hogy legyen elég, amire kell

  „Amilyen sűrűn cseréli magát a kormány, az a biztos, amit mi teszünk félre, különítünk el” — summázza Incze Lajos halmi polgármester az ugocsai községközpont idei költségvetése kapcsán. Megvalósításokból és tervekből nincs hiány, de sajnos kerékkötésekből sem.

  Az elmúlt évekhez viszonyítva jóval korábban, mondhatni szinte időben lett meg Halmi költségvetése, amely „nem túl sokkal, de kétmillióval több, mint a tavalyi. Ezt a 10 372 900 lejt úgy osztjuk be, hogy legyen elég, amire kell: működési költségekre 5 778 900 lejt különítettünk el — ebből több mint 300 000 lejt a tanügy kap, a fizetések és fogyóeszközök költségei mellett 80 000 lejt különítettünk el a tanügyi káderek és a diákok ingázási költségeinek fedezésére, valamint 3000 lejt a jól tanuló gyermekek díjazására —, 4 594 000 lejt pedig a fejlesztésekre szánunk. A közalkalmazotti és főleg a szociális gondozói fizetések év végéig le vannak fedve — amilyen sűrűn cseréli magát a kormány, az a biztos, amit mi teszünk félre, különítünk el” — summázza Incze Lajos polgármester, hozzátéve ugyanakkor azt is, hogy tervekből, megvalósításokból, de sajnos apróbb kerékkötő buktatókból sincs hiány.

  Két éve húzódik már a kultúrház nagyszabású, teljes körű felújításának a startja, de úgy tűnik, most végre kikerül a bürokrácia útvesztőiből, hamarosan kezdődik a közbeszerzési eljárás, és elvileg március végén már jelentkező kivitelezők is kellene legyenek. „A majdani nyertesnek bő fél éve lesz elvégezni-befejezni a 430 000 euró értékű pályázat munkálatait (új tető, épületszigetelés, a központi fűtés felújítása, légkondicionáló berendezések beszerelése, tisztességes parkoló kialakítása az udvarban). De több mint egy éve húzódik az a határon átnyúló pályázat is, amelyet a magyarországi Ajka községgel tettünk le, nekünk egy hűtőházra az eperátvevő mellé, nekik egy logisztikai központra — eddig már háromszor kérték be a dokumentációt; ahányszor változott a kormány, megint és megint küldeni kellett. Ez a pályázat előfinanszírozásos, a pénz félre van téve, s ha valami miatt mégsem indul be a procedúra, akkor 624 000 lej értékben Nyírestanya két-három utcáját tesszük rendbe, valamint 400 000 lej értékben Halmi egy új utcáját, a Szamócát (Fragilor), amelybe a víz már be van vezetve — de ez utóbbi csak akkor megvalósítható, ha a telkek és már felhúzott házak tulajdonosai lemondanak pár négyzetméternyi földről az ingatlanuk előtt” — magyarázza Incze. Mint mondja, földgázbevezetés terén is „mozgolódás” van, a többi község mellett Halmi is rácsatlakozna a majd Mikolából induló fővezetékre, hiszen egyrészt haladni kell a korral, és modernizálódni, másrészt a tűzifa ára, költsége „veri” a gázét, első lépésként pedig a kért topográfiai méréseket, valamint az utcákban lévő ingatlanok darabszámlajstromát készítik el. Nem ért véget még a legelőterületek telekkönyvezése sem, amire bár kemény pénzeket költenek, de ez szükséges is, és nem csak azért, hogy eleget tegyenek a törvény előírásainak, hanem főképp a helyi szintű tisztán látás érdekében.

  Mindezek mellett egy új és igencsak nagy fába kénytelen vágni a fejszéjét az önkormányzat: a piros téglás iskola felújításába. Az impozáns épületet Jablonszky Ferencz budapesti műépítész álmodta meg 1906-ban — igaz, eredetileg a járásbíróság és a törvényszék, azaz az igazságszolgáltatás palotájának. „A teljes körű felújítás és az iskolai berendezések modernizálása körülbelül 500 000 euróra rúg — tetemes összeg, ezért is készítettük már el a beruházás előtanulmányát, és próbálunk első körben egy PNDL-s vagy másmilyen pályázatot elcsípni (bár én eléggé ódzkodom ezektől a településfejlesztési programoktól, mert voltak már kellemetlen tapasztalataim velük). Ha semmilyen pályázatot nem találunk, akkor lépésenként nekikezdünk mi a felújításnak, s legelsőként a tetőt kell rendbe tenni, mert az már lassan balesetveszélyes” — sorolja a polgármester, hozzátéve: ha a tervek, elképzelések felét sikerül idén elindítani, sínre tenni, akkor már nyert ügyük van.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie