×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Berei Lénárd és Bartincki Attila az év sportolói

2015.12.11 - 14:08
Megosztas :
 • Berei Lénárd és Bartincki Attila az év sportolói

  Berei Lénárd révén először végzett egy birkózó a Szatmár megyei rangsor élen. Ugyanakkor a nagykárolyi Bartincki Attila már ötödjére lett első a nem olimpiai sportágak megyei listáján, ahol idén tizenhatból tizennégy karatéka foglal helyet. 

  Berei Lénárd, a Szatmárnémeti SK-Erdődi Cetate Heracle sportolója lett az év legjobbja Szatmár megyében — derült ki pénteken azon a gyűlésen, amelyen a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság (DJST) bemutatta a 2015-ös rangsort. Immár hagyományos módon külön készült lista az olimpiai sportágak és a nem olimpiai sportágak képviselőinek, de ezúttal is kisebb vitát szült, hogy a karate sportágban mintegy féltucat világszövetség létezik és mindegyik megrendezi a maga világbajokságát, így rajtuk kívül már sportágak versenyzői – ahol csak egy világszövetség létezik – labdába sem rúghatnak a megyei rangsor összeállításánál. Viszont ezen felül Bartincki Attila teljesítménye kiemelkedő. A Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. Sportegyesület 18 éves sportolója sorozatban ötödik alkalommal zárt a lista élén, ezúttal is hatalmas fölénnyel. Ugyanakkor az első 11 pozíciót karatéka foglalja el, ugyanakkor a tizenhatos listára a karatékák mellé csak egy modellező és egy rádióamatőr fért fel.

  Berei egyébként az első birkózó, aki listavezetőként zárta az évet. A kadett korosztályos egyéni Európa-bajnokságon szerzett bronzérme 25 pontot hozott a Tudor Barbul, Szabó Ferenc edzőpáros tanítványának. De sokat számított a pontozásba a kadett korosztályos Balkán-bajnoki egyéni aranyérem, a csapattal szerzett ezüstérem, illetve a junior korosztályos hazai bajnoki cím.

  A válogatott birkózó mögött idén a második lett a tavalyi győztes Sámel Lóránd. A Szatmárnémeti Unio SK-Szatmárnémeti VSK cselgáncsozójának 2015-ben három bronzérem pontozott a rangsorban: felnőtt Európa Kupa, felnőtt földharc-bajnokság, felnőtt csapatbajnokság.

  „Berobbant” ugyanakkor egy ígéretes párbajtőrvívó: a Szatmárnémeti SK alig 15 éves sportolója, Mácska Ádám megelőzte a korábbi megye első Adrian Popot, utóbbi ugyanis 2015-ben csak a 7. hetedik helyen zárt. A Csiszár Ferenc, Nagy Lehel edzőpáros tanítványa az idei junior-bajnokságon szerzett egyéni arannyal (a 15 éveseknél is bajnok lett, de nem pontozott), a junior és kadett korosztályos csapatbajnoki címekkel, illetve a kadett korosztályos Eb-n elért egyéni és csapat ötödik hellyel 26,25 pontot gyűjtött, ezzel lett a megyei rangsorban a harmadik.

  2012 legjobbja, Mihaela Faur (Unio SK, cselgáncs) idén a 4. lett, míg a strandröplabdában idén nyáron debütáló, de Balkán- és hazai bajnoki címeket szerző Vaida Beáta, Adriana Matei páros (Szatmárnémeti VSK) az 5. pozícióban zárta az évet.

  A nem olimpiai sportágak legjobbja, Bartincki Attila idén a shotokan SKDUN Európa-bajnokságon első lett a kumitecsapattal, két hazai bajnoki címet zsebelt be a 21 éven aluliak és a felnőttek egyéni kata próbában, illetve egy világbajnoki, egy Eb- és három hazai bajnoki ezüst, négy Eb- és három ob-bronzérem a felnőtteknél vagy 21 éven aluliaknál, illetve kata és kumite próbákban. 176,57 pontot gyűjtött a nagykárolyi srác, aki jövő nyáron fog érettségizni az Elméleti Líceum diákjaként. A megyei rangsorban a VSK karatékája, Váncsa Daiana követi 89,84 ponttal, de a harmadik helyet is a VSK karatékája, Burya Patrick foglalja el. Először került fel a rangsorba a Szatmárnémeti Yakuza SK karatékája, a Csatári Attila, Soós Róbert edzőpáros tanítványai közül Török Kinga a negyedik lett, miután a három Eb-bronzérme 75 pontot hozott számára. Az 5. helyen zárt Dorin Pănescu, a VSK karatékája. Mint említettük, ebben a kategóriában 14 karatéka és két, más sportot képviselő versenyző szerepel: 14. lett Véber Mihály, a Nagykárolyi Gyermekklub felnőtt bajnok modellezője, míg Oláh Marcell, az Aranyosmeggyesi Sky Lark ifjúsági bajnok rádióamatőr versenyzője zárja a tizenhat fős rangsort.

  Virgil Dragoș, a DJST igazgatója elmondta, december 18-án 14 órától, az ifjúsági tábor területén levő gyűlésteremben rendezik meg az ünnepélyes díjkiosztó ünnepséget, ahol a két kategória legjobb öt sportolója között 1200–650 lej közötti pénzjutalmat osztanak ki, míg a 6–16. helyen végző sportolók körülbelül 350 lej értékű ajándékcsomagban részesülnek. Az igazgató ugyanakkor elismerte, a sportolók idei eredményei gyengébbek az előző évekhez viszonyítva, de ennek egyik oka lehet az is, hogy a felkészülési lehetőségek évtizedek óta nem változtak.

  A megye legjobb sportolói – 2015

  Olimpiai sportágak

  1. Berei Lénárd (birkózás, Szatmárnémeti SK-Erdődi Cetate Heracle; kadett korosztály) 43,25 pont

  2. Sámel Lóránd (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK-Szatmárnémeti VSK; felnőtt) 31 pont

  3. Mácska Ádám (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK; kadett) 26,25 pont

  4. Mihaela Faur (cselgáncs, Unio SK; U21) 25 pont

  5. Vaida Beáta, Adriana Matei (strandröplabda, VSK; junior) 17,50 pont

  6. Marian Halas (cselgáncs, VSK; felnőtt)

  7. Adrian Pop (párbajtőrvívás, VSK; felnőtt)

  8. Bodó Benjámin (tőrvívás, SZSK; junior)

  9. Cristian Șereș (cselgáncs, Unio SK–VSK; felnőtt)

  10. Kovács Dóra (cselgáncs, Unio SK; junior)

  11. Cristian Bodârlău (cselgáncs, Bukaresti Dinamo-VSK; felnőtt)

  12. Remus Lazea (cselgáncs, Dinamo-VSK; felnőtt)

  13. Florin Faur (cselgáncs, Unio SK; kadett)

  14. Szemák Dániel (atlétika, Szatmárnémeti LPS SK; junior)

  15. Armando Lazea (cselgáncs, Dinamo-VSK; felnőtt)

  16. Szép Márton (párbajtőrvívás, SZSK; kadett)

  17. Fischer Márk (atlétika, LPS; kadett) és Eduard Nicolaescu (cselgáncs, Déva-VSK; ifjúsági).

  Nem olimpiai sportágak

  1. Bartincki Attila (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S.) 176,57 pont

  2. Váncsa Daiana (karate, Szatmárnémeti VSK) 89,84 pont

  3. Burya Patrick (karate, VSK) 85,84 pont

  4. Török Kinga (karate, Szatmárnémeti Yakuza SK) 75 pont

  5. Dorin Pănescu (karate, VSK) 68,34 pont

  6. Bezsera Patrícia (karate, Yakuza SK)

  7. Kalocsai Zoltán (karate, Szatmárnémeti Samuraiul SK)

  8. Bezsera Máriusz (karate, Yakuza SK)

  9. Anzik Arnold (karate, Samuraiul SK)

  10. Răzvan Ținca (karate, VSK)

  11. Kaszó Márk (karate, Yakuza SK)

  12. Alin Rîșnoveanu (karate, VSK)

  13. Alexandra Pintea (karate, Yakuza)

  14. Véber Mihály (modellezés, Nagykárolyi Gyermekklub)

  15. Vida Ármin (karate, Samuraiul SK)

  16. Oláh Marcell (rádióamatőr, Aranyosmeggyesi Sky Lark).

  Cookie