×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

Bérelhető a nagykárolyi Károlyi-kastély

2019.05.15 - 08:45
Megosztas :
 • Bérelhető a nagykárolyi Károlyi-kastély

  Kibérelhető lesz a jövőben a nagykárolyi Károlyi-kastély. Egy tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló határozatot a város önkormányzati döntéshozó testülete. Számos egyéb döntés is megszületett, és a mostani alkalom sem volt mentes az éles szóváltásoktól.

  Legtöbb 280 személy számára lehet kibérelni a hajdani főúri lakot, mégpedig 9 óra és éjfél között. Ezen időszak alatt a kastélyt bezárják, nem mehet majd be a nagyközönség. Bérelni értelemszerűen előzetesen lehet, mégpedig az ezt a feladatot is ellátó Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ Alapítványon keresztül. A rendezvények céljára a konferenciatermet, a 3-as számú kiállítótermet, a lovagtermet, illetőleg az azt övező emeleti részt lehet lefoglalni, méghozzá különböző összegek fejében. A lovagterem és az emeleti részek például 3 ezer eurónyi lej fejében bérelhetők, a konferenciaterem 1500 euróért stb. Akár az egész is kibérelhető, mégpedig napi 5 ezer euróért. Kávézó is fog üzemelni a kastélyban.

  A hozzászólások rendjén az egyik tanácstag támadta az indítványt. Szerinte nem valók ilyen jellegű rendezvények a kastélyba, és egyébként is, lesznek majd kiskapuk, azaz összességében kevés pénzhez jut majd a város. Kovács Jenő polgármester válaszában arról szólt, hogy érzése szerint az esküvők, keresztelők, illetve egyéb rendezvények közönsége képes civilizáltan viselkedni, és egyébként is anyagi biztosíték feltételével lehet majd bérelni. Mint mondta, neki is vannak fenntartásai, ám meg kell próbálnia Nagykárolynak is — jó értelemben véve — pénzzé tenni a kastélyt. Meg kell engedni, hogy bérelhető legyen — nyomatékosította. Egy tartózkodás mellett el is fogadták a határozattervezetet.

  A tanácsülés után Bekő Tamás városmenedzsert kérdeztük a kastély közüzemi költségeiről. Hirtelenjében nem tudott pontos összeget mondani, ám úgy saccolta, hogy évi szinten magasabbak, mint 200 ezer lej. Eleddig a város fizette a teljes összeget, idén január elsejétől azonban a megyei múzeum is hozzájárul ehhez — tudtuk meg. Ugyanakkor a városnak kell biztosítania például a őrző-védő szolgáltatást, aminek a költségei szintén igen tetemesek.

  Folyamatos botránykeltés

  A tanácsülés keretében újfent szerepelt az „egyszemélyes ellenzék”. A kórház, a város költségvetését igen élesen bírálta a tanácstag, de azt is nehezményezte például, hogy az önkormányzat az úgynevezett református óvoda védelmi rendszerének kiépítését fizeti. Szerinte ez indokolatlan, hiszen — mint mondta — az intézmény pár éven belül nem lesz a helyhatóságé. Válaszában Kovács Jenő emlékeztetett, hogy az a bizonyos tanácstag rendre támadja a magyar és református vonatkozású önkormányzati határozatokat. Ez alkalommal is ellene szavazott, mint ahogy féltucatnyi egyéb döntés kapcsán (érdekes módon a másik liberális párti tanácstag egyszer sem úgy voksolt…). Szóváltás bontakozott ki annak kapcsán is, hogy Ilie Ciută tanácstag indítványozta, hogy vonja vissza a testület egy korábbi határozatát, mivel érzése szerint többen megszegték a tanácsosi összeférhetetlenségről szóló törvényt. A kérése nem volt határozattervezet, így a tanácstagok zöme nem reagált, ezt pedig sérelmezte. Kovács Jenő polgármester hozzászólásában kérte, hogy hagyja abba a folyamatos botránykeltést. Nyomatékosította, hogy a jogszabály nem zárja ki, hogy ő vagy bármely tanácstag alapító tagja legyen egy civil egyesületnek.

  Alacsonyabb fekvőrendőrt?!

  Felmerült továbbá, hogy a nemrégiben épített bevásárlóközpont előtti közúti sebességcsökkentő túlságosan magas. Az egyik tanácstag elmondása szerint számos gépjárművezető azzal szembesült, hogy beütötte az autója alját. Mint mondta, a fekvőrendőr létesítését az egyik, a külső sávon még megértené, hiszen vélhetően tényleg lassítani kell, mielőtt befordulnak a boltba, ám az országút belső sávján semmiképpen sem indokolt — vélekedett. Szintén ő felvetette, hogy a helyi rendőrség tagjai látványosabban kellene jelen legyenek a városban. Mint mondta, a reggeli órákban ott vannak az iskolák környékén, azonban a délutáni órákban egész egyszerűen nem láthatók például a központban. A városvezetőség részéről Keizer Lajos alpolgármester felvetette, hogy hallgassák meg a másik felet is — azaz a számos feladata okán létszámhiánnyal küszködő polgárőrséget. Kovács Jenő polgármester pedig a sebességcsökkentők kapcsán elmondta, hogy meglepte a felvetés, hiszen személy szerint még több létesítését tartaná indokoltnak, mivel sok helyen túl nagy sebességgel közlekednek a forgalomban résztvevők.

  Cookie