×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Beszerelik a korszerű röntgent

2021.08.04 - 17:00
Megosztás:
Beszerelik a korszerű röntgent
Jól halad a szatmári tüdőgondozó felújítása, a héten a korszerű röntgen beszerelését is elkezdték / Fotó: Szatmár Megyei Tanács
A páciensek számára lényegesen alacsonyabb sugárterhelést jelentő röntgengépet kapott a szatmárnémeti tüdőgondozó. A használatba vétele után évente 5–6 ezer vizsgálatot tudnak végezni a segítségével.

Elengedhetetlen a korszerű egészségügyi infrastruktúra megléte, véli a Szatmár Megyei Tanács. Éppen ezért kérte meg már tavaly, a munkálatok kezdetekor a kivitelezőt, hogy a lehető leggyorsabb ütemben haladjon a szatmárnémeti tüdőkórház melletti tüdőgondozó teljes felújításával, amely talán még soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Azóta a tervek szint halad az épület felújítása: elsőként lebontották az épület külső és belső vakolatát, a padlózatát és a tetőzetét, új padlót öntöttek, kicserélték az elektromos hálózatot, és új tetőt kapott a tüdőgondozó. A csatornákat, bádogelemeket úgyszintén lecserélték, külső hőszigetelő réteget kaptak a falak, ugyanakkor a belső tereket is a funkcionalitásukat tekintve a legpraktikusabb módon rendezték át. Természetesen a nyitás előtt új bútorzattal is felszerelik a megújult tüdőgondozót. Mielőtt pedig ismét használatba vehetik az egészségügyi szakemberek és a páciensek, nemcsak magát az épületet, de a külső teret is rendezik: új arculatot kap az udvar, és felújítják a járdákat is.

Az épület rehabilitálása mellett, amint arról már lapunkban is több ízben beszámoltunk, újabb orvosi diagnosztikai eszközökkel bővült a tüdőgondozó, kedden pedig elkezdődött az új digitális röntgengép üzembe helyezése is, melyen részt vettek a megyei tanács műszaki igazgatóságának munkatársai és Ioan Rus alelnök is. A korszerű digitális röntgengép a hagyományostól eltérően kevésbé terheli meg a szervezetet, lényegesen kisebb sugárdózissal készít képet. Környezet- és egészségvédelmi szempontból is jobb a digitális berendezés használata, hiszen a filmek előhívásához nincs szükség veszélyes vegyszerek használatára. Ennek összértéke 1 314 950 lej — jegyezte meg Szatmár Megye Tanácsa.

Dr. Ioan Sergiu, a szatmárnémeti tüdőkórház igazgatója szerint nagy hasznára válik az intézménynek az új diagnosztikai eszköz, amellyel a beüzemelése után becslései szerint évente 5–6 ezer személyt tudnak majd megvizsgálni. „A Siemens márkájú digitális röntgen amellett, hogy jelentősen alacsonyabb sugárterhelést jelent a páciensek számára, lényegesen jobb minőségű képet ad a szakembereknek a megfelelő diagnózis felállításához” — magyarázta. Egy keveset azonban még várni kell arra, hogy használhassák, hiszen a kedden elkezdett beszerelés nagyjából egy hetet vesz igénybe, ezt követően pedig szükség van az engedélyeztetésre, ami idehaza akár több hónapot is igénybe vehet. A jövő év elejétől azonban nagy valószínűséggel már használni fogják a korszerű berendezést. 

Bumbuluţ Krisztina

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie