×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
8 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

BL-meccs miatti halasztás okozhatja a BL-lemaradást

2020.05.19 - 10:37
Megosztás :
 • BL-meccs miatti halasztás okozhatja a BL-lemaradást
  A CSM Bukarest női kézilabdacsapata lemaradhat a Bajnokok Ligája következő idényéről, ha nem kap szabadkártyát az európai szövetségtől. A honi föderáció ugyanis lezártnak nyilvánította a bajnokságot, habár a fővárosaiknak még kellett volna pótolni egy meccset.

  Sok elégedetlenséget eredményezett a Román Kézilabda-szövetség (FRH) igazgatói tanácsának a döntése, amely a honi női és férfi bajnokság lezárásáról szólt.

  Az elmúlt napokban több verzió is napvilágot látott, de a mostani döntés is a fogatókönyvek között szerepelt. A bajnoki idény befejezése mellett szólt, hogy a női mezőnyben kiélezett volt a csapat a címvédő SCM Râmnicu Vâlcea és a négyszeres győztes CSM Bukarest között. Az alapszakasz táblázatát pontegyenlőséggel vezették, azonban a fővárosiak meccshátrányban voltak, ugyanis egy Bajnokok Ligája-mérkőzés miatt halasztaniuk kellett a sereghajtó AHCM Slobozia elleni találkozót.

  Ezért „borult a bili” a bukarestieknél, amikor hétfőn a FRH kihirdette a végleges döntést: befagyasztották a táblázatot, bajnokot és kiesőket nem hirdettek, viszont a tabella állása alapján osztották le a következő idénybeli európai kupaszerepléseket. Így a CSM Bukarest lemarad a Bajnokok Ligájáról, hiszen a második helyről a 2020–2021-es idényben debütáló Európai Kézilabda-ligában fog indulni.

  „Kicsinyes a szövetség döntése — idézte Adrian Vasilénak, a CSM Bukarest edzőjének Facebook-bejegyzését az Agerpres. – Sajnos tisztán látom a helyzetet, ezért elismerem, nem vagyok meglepve. Olyan szomorú, hogy fel kell tennem magamban a kérdést: miért nem vagy meglepve?”

  Cristina Neagu is kritizálta a FRH döntését. „Az a csapat voltunk, aki megnyerhette volna ezt a idényt. Csak azért voltunk a második helyen, mert egy bajnoki mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Ezt bizonyára megnyertük volna. Én csak abban bízom, hogy sikerült szabadkártyát kapni a Bajnokok Ligájába való szerepléshez, hiszen az a hely minket illetett volna” — írta Facebook-oldalán Neagu, akit karrierje során négyszer választottak meg a világ legjobb női kézilabdázójának, 2015-ben pedig BL-t nyert a montenegrói ŽRK Budućnost Podgorica együttessel. A klasszis kézilabdázó hangsúlyozta: „Nem érdekel, hogy osztanak vagy nem osztanak bajnoki érmeket ebben az idényben. Kiábrándító, ahogy az első helyről, és a BL-szereplési jogról döntöttek.”

  Alexandru Dedu, a FRH elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a női bajnokságban – pontegyenlőség esetén – a végső sorrendet az egymás elleni eredmények döntötték el. Mint említettük, a Râmnicu Vâlcea és a Bukarest is 43 pontot szerzett mindaddig, amíg a koronavírus-világjárvány miatt március elején felfüggesztették az idényt, de az olténiaiaknak egy meccsel több volt lejátszva. A két együttes vâlceai meccsén a házigazdák nyertek 20–19-re, a bukaresti bajnoki visszavágón pedig 23–22-es CSM-siker született. Tehát, a FRH számításai szerint nem a plusz egy meccs, hanem a idegenben (Bukarestben) dobott több gól döntött a Vâlcea javára.

  A férfiaknál ennél sokkal egyszerűbb volt a helyzet. A BL-résztvevő Dinamo Bukarest öt ponttal előzte meg üldözőit a táblázat élén, így itt nem volt hasonló gond az európai kupasorozatok helyeinek kiosztása ügyében.

  Dedu a szövetség hivatalos odalán azt nyilatkozta, hogy a férfi és a női mezőnyben is kér majd szabadkártyákat a BL-szereplésre.

  A Román Kupa hátra maradt mérkőzéseit viszont megrendezik a következő idény kezdése előtt. Mivel nem esett ki senki az élvonalból, ezért a következő női és férfi idény is egyaránt 16 csapattal fog rajtolni.

  Ebben a szezonban egyedült a CSM Corona Brassó alakult esett ki a női élvonalból, de az ő kizárásukról már január 22-én döntés született, amikor doppingbotrányba keveredett a csapat.

  EURÓPAI KUPASZEREPLŐK

  Női Bajnokok Ligája: SCM Râmnicu Vâlcea (43 pont).

  Női Európai Kézilabda-liga: CSM Bukarest (43 pont), Nagybányai Minaur (36 pont), SCM Gloria Buzău (35 pont).

  Férfi Európai Kézilabda-liga: Dinamo Bukarest (55 pont), Tordai Potaissa (50 pont).

  EHF-kupa: Nagybányai Minaur (43 pont), HC Dobrogea Sud Konstanca (42 pont).

  Pesek Attila

  Cookie