×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Bogdánd: a néptánc örömünnepe

2019.08.28 - 14:09
Megosztás:
 • Bogdánd: a néptánc örömünnepe

  Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiválnak, melyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján szervez meg a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont.

  A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve, immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, ahol Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot.

  Szeptember 1–án, vasárnap, 11.50–kor főhajtással kezdődik az eseménysor: fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett, magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál —maga a múzeum is Sipos Lászlónak köszönheti létét, hiszen már 1982–ben megkezdte az anyaggyűjtést és a jellegzetes tövisháti magyar parasztház 300 tárgyat őriz:bútorokat, kerámiatárgyakat, bogdándi szőtteseket, háztartási eszközöket. Innen vonulnak fel a csoportok, természetesen muzsikaszóra a fesztivál helyszínére és perdül táncra a helybéli Rozsmalint, a Szamoshát, az avasújvárosi Bokréta, a szatmári Röpike, a Gemeinsaim, a tasnádi Rózsák csoport, valamint a környék településeiről — Szilágylelléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról — érkező táncosok, a legtávolabbról pedig a Nagyvárad Táncegyüttes érkezik, Népek tengere című táncösszeállításával.

  Fontos tudni: a szervezők most is ingyenes autóbuszjáratot indítanak Szatmárnémetiből Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból (a Kölcsey Ferenc Főgimnázium mellől).

  Cookie