×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Felfedező

Bölcsőhely és halotti maszk Adyfalván

2021.01.16 - 15:32
Megosztás:
Bölcsőhely és halotti maszk Adyfalván
A költő nádfedeles bölcső-helye / Fotók: Andreea Ionetecu
Az egykori Érmindszenten, a költő emlékének és nagyságának mementójaként látogatható a Szatmár Megyei Múzeum felújításában és gondnoksága alatt működő Szülőház és Emlékmúzeum, a költő szelleméhez méltón kialakított kulturális turisztikai célpont.

Az emlékmúzeumok sajátságos tulajdonsága, hogy aki oda belép, egy olyan emlékekkel, élményekkel, személyes vallomásokkal, kordokumentumokkal, a híresség életművének esszenciáival kirakott otthont látogat meg, amelyben megáll az idő. Ebben a sűrített térben a látogatói érzékek felerősödnek, a látható, hallható, szagolható és tapintható valóság siet segítségükre azoknak az emlékforgácsoknak, amiket az olvasmányaink alkalmával sikerült magunkba szippantanunk.

Szatmártól közel 40 kilométernyire Ady Endre szülőházát és a később épített családi kúriát nagy műgonddal és hozzáértéssel újította fel a megyei múzeum néhány éve egy Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

hirek/2021/januar/16/kep-2-a-haziko-ahol-lakunk.JPG
„A házikó, ahol lakunk…!”

Az Ér folyó partjáról az Óceánig feszülő költői vágy születésének helyszíne a hátsó udvaron ez a pitvaros, nádfedeles, döngölt földű mesebeli kunyhó. Udvarán mohával benőtt gémeskút, békét ígérő filagória, magas fákon vijjogó vércsék fogadják a turistát. A kis ház 19. századvégi takaros berendezése a „majdnem jobbágysorsú bocskoros nemes”-i család küszködő mindennapjainak tárgyaival húz vissza az időben. Az emlékmúzeum gondnoka, Szilágyi Enikő lelkesen fogadja a látogatókat. Személyes kötődéséről mesél: nagymamája Kovács Katica – Ady Lőrincné ragaszkodó hűséges szolgálójaként örökölte ezt a házat. Olyan jogi dokumentumot nem látott még a világ, ami ezt megörökíti, ugyanis a jogi procedúrát végző ügyvéd Ady barátjaként a költő egy, az öreg házat megidéző versét is belefoglalta a szerződési pontok közé mint mementót: „Fehér falak, szőke gerendák,/ Csöndes, bús falusi házunk,/ Ugye, ha mi titokban vagyunk,/ Nem komédiázunk?…” (Ady Endre: Kis, falusi ház)

Az öreg házon, amelyet a tűzvész elpusztított, ám Popp Aurél szatmárnémeti festőművész, a család barátja kijavított és emlékhellyé alakított, Adyt ábrázoló félalakos dombormű feszül a házfronton, és emléktábla hirdeti az öreg ház szülöttének egyik leghíresebb társadalmi credóját: „Mikor fogunk már összefogni?/ Mikor mondunk már egy nagyot,/ Mi, elnyomottak, összetörtek,/ Magyarok és nem-magyarok?” (Ady Endre: Magyar jakobinus dala)

hirek/2021/januar/16/3-verset-irok-es-holnap-mar-holnap-megyek.jpg
„… verset írok és holnap,/ Már holnap megyek.”

Az udvaron egy impozáns, a polgári miliőt idéző kúria. A család még a költő életében építtette, ahova a gondnok megértő szavait idézve „menedékként vissza-visszatért” a költő, hogy zaklatott életét kipihenje, új erőre kapjon édesanyja megértő ölelésében: „Érmindszentre én akkor megyek, amikor az anyám kívánja, avagy unom a szanatóriumokat és hoteleket, vagy pedig nagyon üldözött, letört vagy megalázott vagyok.” (Ady Endre: A mi kis kúriánk)

A költőóriás életútjának állomásaival, a család életének személyes és hivatalos okmányaival ebben az emlékek házában találkozunk: az édesanya szakácskönyve, személyes ruhadarabok, családi fényképek, Ady verseskötetei, a szecessziót idéző eredeti porcelán étkészlet, valamint a fehér csempekályha, a csipketerítő, különböző életeseményekről szóló újságcikkek, kortársak falakat díszítő festményei, barátok és szerelmek fényképei megelégedéssel töltik el az emlékeket otthonosan fogadó látogatót.

hirek/2021/januar/16/kep-4-a-mai-kulturmagyarsag-lekiismeretenek-erzem-magam.JPG
„… a mai kultúrmagyarság lelkiismeretének hiszem magam…”

A fehér és fekete változatban is kiállításra került halotti maszk rezzenéstelen szemtanúja ennek a megidézett, gazdag és nyughatatlan életnek. Január van, a költő halálának 102. évfordulója. Miért emlékezik meg a magyar halálának évfordulójáról, miért alakulhatott ki e halotti kultusz? Miért olyan fontos relikvia Ady halotti maszkja az őrá való emlékezésben? Horváth Imre szavaival élve: „Mert halálával kezdődött szelleme valódi élete.”

hirek/2021/januar/16/5-az-1911-ben-epitett-tornacos-kuria-ma-emlekmuzeum.jpg
Az 1911-ben épített tornácos kúria

Mit adhat az emlékmúzeum az ide látogatóknak? Emberi és személyes élményeket, hangulatokat, melyek hatására talán eszünkbe jutnak az ismert-olvasott Ady-művek és -gondolatok. Kedvet, hogy az új élmények hatására újraértelmezzük kedvenc Ady-verseinket. Újabb és mélyebb megértést, rácsodálkozást, hogy milyen sok és ugyanakkor milyen kevés adatott meg a földi életben a szavaival és gondolataival eget rengető modern költészet megteremtőjének.

hirek/2021/januar/16/6-feher-halotti-maszk-tekintete-orzi-egy-elet-emlekeit-2.JPG
Fehér halotti maszk tekintete őrzi egy élet emlékeit

Az Ady Endre Szülőház és Emlékmúzeum szeretettel várja a látogatókat. Előzetes egyeztetésre is lehetőség kínálkozik, például látogatócsoportok kalauzolására. Bejelentkezni a gondnoknál lehet a következő telefonszámon: +40–745.524.783.

hirek/2021/januar/16/7-ady-endre-szobra-az-udvaron.jpg
Ady Endre szobra fenyőfák ölelésében

Ha bővíteni szeretnénk a környék kulturális turisztikai látványosságainak listáját, feltétlenül ejtsük útba a szintén a megyei múzeum által gondozott, barokk és neogótikus stílusjegyeket magán viselő nagykárolyi Károlyi-kastélyt, a tasnádi Városi Múzeumnak helyet adó Cserey–Fischer-kúriát, amely a környék kézműves céheinek bemutatásával büszkélkedik, a tasnádi tájházat és az érendrédi tájházat. A környéken találjuk a Sződemeteren született Kölcsey Ferenc emlékszobrát és szülőházát is, valamint megannyi középkori templomot.

hirek/2021/januar/16/8-a-szulohaz-szobaja-belso.JPG
A szülőház szobája, ahol napvilágot látott Ady

Márk-Nagy Ágota,
Kulturális Turisztikai Iroda, Szatmár Megyei Múzeum

A megyék felében nincs angiográf
Az ország megyéinek feléből teljesen hiányzik az érfestésre alkalmas készülék, ami akár életmentő is lehet. Szatmár megyében sem volt döccenőmentes az angiográf berendezés működtetése.
Változatlanul sokan igénylik  a koronavírus elleni oltást
Arról már többször is beszámoltunk, hogy az utóbbi hetekben, a járvány negyedik hullámának berobbanásával ugrásszerűen megnőtt a koronavírus elleni oltást igénylők száma — ki csak az első dózissal, ki már a harmadikkal szeretné immunizáltatni magát egészsége megvédése érdekében, s ennek okán szinte szünet nélkül csöngenek a telefonok a nagykárolyi és szatmárnémeti oltópontokon időpontfoglalásért.
20 ezer adag influenza elleni oltás
Október második felében érkezhetnek meg az influenza elleni védőoltások a megyébe, ezeket a családorvosoktól kell igényelni, és akár a koronavírus elleni védőoltással egy napon is be lehet adni őket.
Cookie