×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
22 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Borsos egészségügyi birságok várhatók

2019.08.29 - 07:01
Megosztás:
 • Borsos egészségügyi birságok várhatók

  Komoly büntetést kaphat mostantól az orvos és a kórház is, ha megszegi a páciensek kezelésére, a kórházi higiéniára és az alkalmazott eszközök minőségére vonatkozó szabályokat.

  Elfogadta kedden a kormány azt a rendeletet, amelyik a jelenleginél kétszer magasabb összegű bírságot ír elő bizonyos szabálytalanságokért. Ez alapján, a kórházakat ugyanúgy büntethetik mostantól kihágásokért, mint eddig, viszont már nem csak egy egész intézményre róhatnak ki büntetést, hanem a hibáért felelős személyt is megbírságolhatják. A rendelet természetes személyek esetében 20 ezer lejig, jogi személyek esetében pedig 50 ezer lejig terjedő pénzbüntetést ír elő, ha megszegik a páciensek kezelésére, a kórházi higiéniára és az alkalmazott eszközök minőségére vonatkozó szavályokat. Mindenki büntethető mostantól: az orvosok, az asszisztensek, az ápolók, a mentősök, a laborosok, a különböző egészségügyi intézmények. Így például, ha eddig 500–1500 lejes birságot kaphatott egy természetes személy, és 10–15 ezer lej között birságot egy jogi személy, ha megszegte a páciensek átvételére vagy beutalására vonatkozó protokollt, ez ezentúl elérheti a 3 ezer lejt, vagy a 30 ezer lejt is. Tavaly egyébként 13 400 vizsgálatot végeztek ország szerte és közel 1,7 millió lejes bírságot róttak ki az egészségügyi ellenőrök – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

   

  Mi a helyzet a sürgősségivel?

   

  Kevésbé ismert, de a sürgősségi osztályokon a várakozási idő hosszas túllépése miatt eddig is lehetett birságot kiróni: az egészségügyi személyzet 500–1500 lejes pénzbüntetést kaphatott, míg a kórház 10–15 ezer lejes szankciót. Ha a páciensek úgy érezték, indokolatlanul sokat kellett várniuk, akkor ezt jelezhettek a megyei közegészségügyi hatóságnak. Mostantól viszont jóval borsosabb büntetés jár azért, ha a panasz jogos: az egészségügyi dolgozók 1000–3000 lej közötti, a kórházak 20–30 ezer lej közötti birságra számíthatnak.

  Hivatalosan, a várakozási időnek a sürgősségi osztályon 0–240 perc közöttinek kell lennie, a páciensek pedig abban a sorrendben kerülnek ellátásra, amennyire súlyos a panaszuk és sürgető az ellátásuk. A pácienseket a sürgősségi osztályra érkezésüket követően ugyanis az osztályozóteremben (triázs) az esetük súlyossága alapján öt színkódba sorolják be: piros, sárga, zöld, kék vagy fehér. A piros a legsúlyosabb állapotot jelöli, az eszméletlen állapotban bekerült, azonnali ellátást igénylő betegek kapják ezt a kódot, majd a sárga következik, amelyik valamelyest enyhébb, de még mindig nagyon sürgős, 15 percen belüli ellátást igényel. A zöld kód azt jelenti, hogy a beteg nincs életveszélyben, ilyen például egy csonttöréssel, ficammal bekerült páciens, az ellátása az előírások szerint 60 percen belül kellene megtörténjen, a kék kód ennél is enyhébb, nem jelent sürgősséget, míg a fehér kóddal ellátott pácienseknek egy egyszerű konzultációra van csak szükségük, ilyen például egy kullancscsípéses eset – ez utóbbiak esetében nem ritka akár a 4 órás várakozás sem, ráadásul az előírások szerint is lehet 240 percet várakoztatni egy fehér kóddal érkezett pácienst.

  Panaszkodik a beteg és az orvos is

   

  A páciensek mindenütt, nem csak a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán, hanem szerte az országban évek óta arra panaszkodnak, hogy órákat kell várakozniuk, míg ellátják őket, míg a szakemberek arra hívják fel időről-időre a figyelmet, mennyire túlterheltek, ráadásul sok nem sürgős problémával érkező páciens lassítja az ellátást, miközben a panaszukat a háziorvosuk is tudná kezelni. Az emberek a kisebb egészségügyi panaszokkal is sokszor indokolatlanul a sürgősséget keresik fel, ahelyett, hogy háziorvoshoz menjenek, aki ugyanúgy el tudná látni őket, ráadásul a családorvosi ügyeletek is azért jöttek létre és tartanak nyitva estétől reggelig valamint hétvégente a nap 24 órájában, hogy a meghűlésekkel, szédüléssel, lázzal, apró zúzódásokkal ne kelljen a sürgősségire menni.

  A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának statisztikái szerint, évente közel 60 ezer beteget is ellátnak, ami azt jelenti, hogy havonta nem kevesebb, mint 5 ezer páciens fordul meg az osztályon.

  A sürgősségi osztályon aztán mindenki elsőbbséget szeretne magának, holott a sok páciens miatt többórás várakozási idővel is számolni kell. Ha pedig sok az enyhébb eset és megérkezik egy nagyon súlyos beteg vagy akár több is, például egy autóbaleset nyomán, akkor akár fél napokat is várhatnak a kék és fehér kóddal ellátott betegek. Ilyenkor aztán egyre nő az elégedetlenség, a kiabálás, szitkozódás sem ritka, mellyel az egészségügyi személyzetet illetik.

  A sürgősségi osztályokat egyébként törvény kötelezi arra, hogy minden hozzájuk forduló pácienst ellássanak, sokan pedig ki is használják ezt. Ebben az időszakban például nem ritka, hogy külföldről hazatért vendégmunkások olyan panaszaikat szeretnék kivizsgáltatni a sürgősségin, amik már hónapok óta fennálnak, komputertomográfos vizsgálatot követelnek vagy egyszerűen csak olyan bántalmakra szeretnének gyógyírt, amelyek nem igényelnek halaszthatatlan ellátást.

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie