×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Börtöntűz: minősített emberölés a vád

2020.04.03 - 18:02
Megosztás :
  • Börtöntűz: minősített  emberölés a vád

    A vádirat szerint L. P. K., H. F. F. és M. O. D. az esti takarodót követően, 20 óra körül az emeletes fémpriccsekkel és matracokkal elbarikádozták tízfős cellájuk ajtaját, majd meggyújtották az ágyneműt, és sajnos sikerült lángra lobbantaniuk a tűzálló matracokat is, amelyek nem égtek, hanem vastag, sűrű füsttel senyvedtek, ők pedig behúzódtak a cella mosójába abban a reményben, hogy ott sem a lángok, sem a füst nem éri el őket.

    A helyszínre nagyon rövid idő alatt kiérő tűzoltók mentési munkáját és a cellába való bejutást nehezítette az ajtótorlasz, és mire sikerült elhárítani az akadályt, három fogvatartott már sajnos életét veszítette — az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat megerősítette, hogy mindhárman a füstmérgezésbe haltak bele —, ketten pedig nagyon súlyos sérüléseket szenvedtek, a mindent elborító füst miatt pedig a szatmárnémeti börtön egész negyedik emeletét és az E4-es részleget ki kellett üríteni.

    Az Országos Börtönigazgatóság sajtószóvivőjének március 19-i tájékoztatása szerint a lázadást az váltotta ki, hogy a koronavírus-járvány miatt bejelentettek bizonyos szigorításokat: a nyitott vagy félnyitott rendszerű börtönök (amilyen a szatmári is) cellaajtóinak napközbeni bezárását, valamint a személyes látogatások időszakos felfüggesztését. A minősített emberöléssel vádolt három fogvatartottat április 2-ával kezdődően előzetes letartóztatásba helyezték.

    Cookie