×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
23 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Börvelyben már megvan a csapat

2020.02.13 - 08:36
Megosztas :
 • Börvelyben már megvan a csapat

  Kedden Börvelyben tartott küldöttgyűlést az RMDSZ, hogy kiderüljön, a közösség kit kér fel a következő négy évben a község ügyeinek intézésére. Kiss Zoltán polgármesternek szavaztak bizalmat.

  „A demokrácia nem a hivatalos pecséttel lezárt urnáknál kezdődik. A demokráciát mi mindannyian írjuk a mindennapokban. Kedden délután éppen Börvelyben gyakorolták azok, akik tesznek is azért, hogy a magukénak érezzék a községet, amelyben élnek” — mutatott rá a börvelyi RMDSZ-küldöttgyűlés után egy lényeges elemre Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a Szövetség az egyetlen alakulat ma Romániában, amely nem fél attól, hogy reális belső választáson mérettesse meg a jelöltjeit.

  Börvelyben sokan érezték a közgyűlés súlyát, így Kiss Zoltán polgármesternek újra bizalmat szavaztak, miután meghallgatták az előző évek beszámolóját. Ugyanitt rangsorolták a tanácsosjelölteket is, sőt, annyian éreznek magukban elhivatottságot a csapat erősítésére, hogy póttagok is voltak bőven. Szükség is van rájuk, mert bár vannak megvalósítások, de még mindig van mit tenni azért, hogy jobb legyen az élet Börvelyben. „Onnan látszik kristálytisztán, hogy a csapat eredményeket tud felmutatni, hogy megjelentek a kakukkfiókák, akik ahogy a természetbeli társaik, a mások által otthonossá tett fészket szemelik ki, amelybe csak bele kell ülniük” — magyarázta Pataki Csaba, majd hozzátette, hogy a börvelyieken múlik, hogy teret engednek-e nekik.

  Belső választások

  Az RMDSZ-ben március 8-ig zajlanak a megye minden magyarok lakta településén a belső választási folyamatok. Ez azt jelenti, hogy több tízezer ember mondja meg, hogy ki legyen a vezetőjük az elkövetkezendő négy évben, de azt is, hogy kik legyenek azok a tanácsosok, akik a polgármesterek munkáját segítik majd.

  Minden községben lesz vagy elektoros előválasztás, küldöttgyűlés, de olyan helyek is lesznek, ahol a mozgóurnával bekopognak mindenhova, hogy lássák, a lakosok kit szeretnének a szavazócédulákon viszontlátni. Ez az egyik oka annak, hogy a helyhatósági választáson jó eredményeket tudnak felmutatni. „A folyamat egy valós idejű felmérés, de egyben lehetőség is arra, hogy nyissunk a magukat megméretni akaró személyek felé. Eddig is nyitottak voltunk arra, ha az egyházak vagy a civil szervezetek javasoltak valakit, sőt, a Német Demokrata Fórummal több községben és nyugodtan mondhatom, hogy megyei szinten is évtizedes együttműködésre tekintünk vissza” — fogalmazott Pataki Csaba, aki szerint ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani a személyes beszélgetésekre, hiszen a lakosok véleményét és igényeit is fel lehet mérni, így a rangsorolt csapat már azt is tudni fogja, hogy milyen munkával bízzák meg a lakosok.

  Cookie