×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Borzasztó élelmiszer-pazarlás

2019.08.21 - 09:37
Megosztas :
 • Borzasztó élelmiszer-pazarlás

  Rengeteg élelmiszert elpazarolnak a romániaiak, miközben az ország lakosságának negyede szegénységben él, a napi kenyérre is alig futja — állapítja meg legfrissebb jelentésében a CNEPSS.

  Hatalmas mértékű az élelmiszer-pazarlás Romániában: évi mintegy 5 millió tonna élelmiszert pazarolnak el a hazai lakosok, az összes fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmadát-félét kidobjuk — derül ki az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja (CNEPSS) által közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy egy lakos évente nagyjából 250 kilogramm élelmiszert dob a kukába, miközben a lakosság negyede, körülbelül 4,74 millió személy él szegénységben, alig tudja előteremteni a napi betevő falatot.

  A legnagyobb pocsékolást urbánus környezetben jegyzik: a városiak sokkal több élelmiszert pazarolnak el, míg a vidéki lakosok még a hagyományos módokon próbálják felhasználni, újrahasznosítani az el nem fogyasztott élelmiszereket. A városi háztartások el nem fogyasztott, kidobott élelmiszerei 95 százalékban a megyei szeméttelepekre kerülnek — állapítja meg a CNEPSS.

  Mint kiderült, lakosonként naponta mintegy 350 gramm élelmiszer kerül a szemétre, amelynek 24 százaléka főtt étel, 22 százaléka gyümölcs, 21 százaléka zöldség, 11 százaléka pékáru, 11 százaléka tejtermék és 1 százaléka hús. Paradox módon a romániaiak egy része tisztában van azzal, hogy túl sok élelmet vásárol, amit nem fog tudni elfogyasztani.

  Az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja szerint a lakosság 39 százaléka tisztában van vele, hogy a pazarlás mértékét csökkenthetné azzal, ha csak olyan élelmiszereket vásárolna, amelyekre szüksége van, 34 százalékuk ugyanakkor szeretné, ha szelektíven lehetne gyűjteni az élelmiszert, hogy annak egy részét újra lehessen hasznosítani.

  Cookie