×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
16 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Bővül a vízhálózat a megyében

2012.08.03 - 19:23
Megosztas :
 • Bővül a vízhálózat a megyében

  Aláírták a Szatmár megyei víz- és szennyvízhálózat infrastruktúrájának kiterjesztésére és rehabilitációjára vonatkozó hitelszerződést. A beruházás költségeire 33,2 millió lejt kaptak.

  Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a szatmárnémeti APASERV képviselői tegnap délelőtt kötötték meg a Szatmár megye vízellátására és csatornázására vonatkozó finanszírozási szerződést. A 2012 és 2015 között folyó beruházás keretei között 80 km hosszúságú vízelosztó hálózat és175 km-nyi szennyvízhálózat kiterjesztésére, 4 ivóvíztelep megépítésére, valamint 5 szennyvíztisztító rehabilitációjára és kiterjesztésére kerül majd sor. A beruházásban 13 helyiség szerepel, Szatmárnémeti mellett Nagykárolyban, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközön, Erdődön és Madarászon is elkezdődnek majd a korszerűsítési munkálatok. A pályázat kedvezményezettje közel 190 000 megyei lakos. A projekt a vízhálózatok kiterjesztésén és újjáépítésén kívül hozzájárul Szatmár megye szolgáltatásainak javításához, a környezet minőségének megőrzéséhez, ugyanakkor az európai irányelvek által megszabott követelményekhez való igazodást is lehetővé teszi.

  A szerződésben szereplő finanszírozási hitel 7,66%-át (33,2 millió lejt) jelenti a projekt teljes értékének, ami bruttó 433,5 millió lej, a fennmaradó összeg 78,5%-a az Európai Unió vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulása, 12% az állami költségvetés vissza nem térítendő finanszírozása, 1,84% pedig a helyi önkormányzatok hozzájárulása.

  Adrian Ştef, a Megyei Tanács elnöke szerint ez a beruházás stratégiai szempontból is nagyon fontos Szatmár megye számára, mind területi egyensúly, mind gazdasági fejlődés szempontjából, az APASERV számára pedig érdembeli dicsőség, hiszen kitűnő üzemeltető szerepében járul hozzá a megye szolgáltatásainak korszerűsítéséhez.

  Mészáros Petra

   

  Cookie