×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Bú Józsefre emlékeztek az EMNT szervezésében

2021.09.02 - 17:00
Megosztás:
Bú Józsefre emlékeztek az EMNT szervezésében
Barátok és ismerősök vettek részt a megemlékezésen / Fotó: Veres-Kupán Enikő
Augusztus 29-én, vasárnap délután alkotásaiból és ereklyéiből készült emlékkiállítással emlékeztek Szatmárnémetiben Bú József fafaragómesterre a Vasile Lucaciu (Árpád) utca 18. szám alatt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Szatmár megyei szervezetének székházában.

Bú József életútját Veres-Kupán Enikő méltatta, megemlékező beszédet mondott Szilágyi Balázs, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség lelkipásztora.
A rendezvényen fellépett László Zita színművésznő és Tóth-Páll Miklós színész-rendező.

Veres-Kupán Enikő elmondta, hogy Bú József éberen figyelte a magyar nemzet sorsát alakító eseményeket, aggódott mind az itthoni, mind a Kárpát-medencei történések miatt. Mint ahogy a tiszteletére rendezett kiállítás képei is igazolják, „jelen volt, és ő vitte a zászlót, ha hangot kellett adni sérelmeinknek, ha utcára kellett vonulnunk jogaink védelmére, ha bántották a székelyt, a magyart, az Istent vagy a hazát” — fogalmazott, emlékeztetve arra is, hogy tollat ragadott, és bátran leírta véleményét, vagy vésőt, hogy Széchenyiként nevelje, tanítsa, emelje szeretett magyar nemzetét. „Pénzt, fáradságot nem kímélve utazott szerte Nagy-Magyarország területére, ha úgy érezte, hogy szolgálatot tehet, kopjafát emelhet, vagy munkái, faragásai által tiszteltetheti múltunkat, fenntarthatja a múlt iránti tiszteletet, és ezáltal építheti jövőnket” — méltatta Veres-Kupán Enikő.

„Hogyan tudnám Bú Józsefet, vagy ahogy mi szólítottuk, Jóska bácsit jellemezni, milyennek ismertem őt? — tette fel a kérdést Szilágyi Balázs lelkipásztor, amit ő maga meg is válaszolt. „Mindenek előtt egyenes gerincű, szilárd jellemnek, éppen olyannak, mint a Fennvaló előtti igaz ember. Szívén viselte nemcsak a családja, hanem annak a közösségnek a sorsát is, amelyhez tartozott. Forrón szerette a fajtáját, nemzetét, és örült, ha ilyeneket látott maga körül. Haza- és nemzetszeretetét mondhatni már az anyatejjel együtt magába szívta. És aztán jött a fafaragás szeretete és művészete. Először csak dísztárgyakat és használati eszközöket készített, majd történelmi és irodalmi témájú művek következtek, nem egy, nem kettő, hanem több száz alkotás, amiket mindannyian megcsodálhatunk. Mondanom sem kell, hiszen közismert, hogy munkái széles körű elismerésnek örvendenek szerte a Kárpát-medencében.”

SZFÚ

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Cookie