×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
16 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Büntetendővé nyilváníthatják az uniós zászló meggyalázását Németországban

2019.06.21 - 17:45
Megosztas :
 • Büntetendővé nyilváníthatják az uniós zászló meggyalázását Németországban

  A nemzeti jelképek megsértésével egyenlő, büntetendő cselekménnyé nyilváníthatják Németországban az Európai Unió (EU) zászlajának nyilvános meggyalázását egy pénteken ismertetett jogszabálytervezet szerint.

  A Szászország tartományi kormánynak a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) elé terjesztett javaslata szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel kell sújtani a nyilvánosan kihelyezett EU-zászlók eltávolítását, valamint a kék mezőben kört alkotó 12 arany színű csillagot ábrázoló lobogó nyilvános megrongálását, felismerhetetlenné tételét és megsemmisítését.

  Szintén büntetendővé kell tenni az EU másik fő jelképe, az európai himnusz - Friedrich Schiller Örömóda című költeményének Ludwig van Beethoven által megzenésített változata - gyalázását is.

  A javaslatot ismertető Saarbrücker Zeitung kiemelte, hogy a jelenlegi szabályozás alapján a német nemzeti jelképek és más országok nemzeti jelképeinek megsértése bűncselekménynek számít, de az EU jelképeit nem védi a törvény. A szászországi kormány javaslata szerint ezen változtatni kell, "elszántan és hatékonyan" fel kell lépni az EU alapértékeit megvető cselekményekkel, így az EU jelképei ellen irányuló támadásokkal szemben is.

  A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós tartományi kormányának javaslata szerint Németországnak az EU alapítói közé tartozó államként is kötelessége megvédeni a közösség jelképeit. Azonban a szabályozás nem jelentheti az EU "tárgyilagos és indokolt kritikájához fűződő jog" korlátozását - idézett az előterjesztésből a Saarbrücker Zeitung a hírportálján közölt összeállításban.

  Cookie