×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
26 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Bürokráciacsökkentés a tanügyben

2020.01.14 - 08:00
Megosztás:
 • Bürokráciacsökkentés a tanügyben

  Csökkentenék a bürokráciát az oktatásban: a pedagógusok munkáját egyszerűsítő intézkedésekről a tanügyminiszter számolt be.

  Monica Anisie oktatási miniszter hétfőn bejelentette a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentését célzó első intézkedéseket. A tárcavezető a Facebookon közölte, hogy átiratban kérte a megyei tanfelügyelőségektől az új intézkedések azonnali alkalmazását.

  A bürokrácia felszámolását célzó intézkedések közé tartoznak a következők: a jegyzőkönyvkészítés opcionálissá tétele olyan tevékenységeknél, amelyek esetében nem szükséges a döntéshozatal módjának igazolása (a jegyzőkönyv helyettesíthető a jelenléti listával); a felsőbb szintű intézmények vagy az oktatási rendszeren kívüli intézmények által kért jelentések és statisztikák ezután nem a pedagógusok bevonásával készülnek; a szintfelmérő tesztek kötelezettségének megszüntetése valamennyi oktatási szint vagy osztály esetében; az osztályfőnöki portfóliónak csak az osztályfőnöki tisztséggel járó tevékenységek tervét, az osztály iskolán kívüli tevékenységeinek ütemtervét, valamint a tanulók pszichopedagógiai adatlapját kell tartalmaznia.

  A miniszter szerint folyamatban van továbbá az osztályfőnöki portfólió eltörlése, a jelenléti regiszter egyszerűsítése, a módszertani és tantervi bizottságok felszámolása, a tanulók szociális helyzetéről szóló elemzések és a különféle támogatási programokról szóló jelentések megszüntetése vagy egyszerűsítése, az iskolai kirándulásokhoz szükséges dokumentáció egyszerűsítése.

  A pedagógusok egyetértenek abban, hogy nagy szükség van arra, hogy eltöröljék a felesleges papírmunkát, hogy végre teljes mértékben azzal foglalkozhassanak, ami az elsődleges feladatuk: a diákokkal, az oktatással.

  Kallós Zoltán, Szatmár megye helyettes főtanfelügyelője szerint az intézkedésekkel csökken valamelyest a pedagógusok kötelező papírmunkája, az azonban, hogy mennyire tehermentesítik az oktatókat, személyfüggő is. „Az intézkedések például opcionálissá tették az év eleji ismeretfelmérőket: a tanár döntheti el, hogy kíváncsi-e arra, mire emlékszenek még a diákjai. A legtöbb oktató természetesen az, így valószínűleg továbbra is megíratják majd a szintfelmérőket” — magyarázta a helyettes főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban kiderül, mennyire tehermentesítők is ezek az intézkedések. Az Oktatási Minisztérium által kiküldött dokumentumot a tanfelügyelőség továbbítja a Szatmár megyei oktatási intézményekbe.

  A rengeteg időt és energiát felemésztő hatalmas munkamennyiség, papírmunka ellen egyébként már évek óta többször is felszólaltak a pedagógusok, akik a munkájuk könnyítését, hatékonyabbá tételét kérték. Pataki Enikő magyartanár, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője már korábban is kihangsúlyozta lapunknak: rég itt az ideje, hogy a pedagógusok a gyakorlatban dolgozzanak, és ne papíron.

   

  Cookie