×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
15 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Buszterminál-építőt keresnek

2019.06.28 - 16:15
Megosztás:
 • Buszterminál-építőt keresnek

  Jövő héten talán már lesz nyertese a szatmárnémeti buszterminál-építésre vonatkozó kiírásnak; a városvezetés a Fabricii utcában, a felüljáró közelében akar tömegközlekedési gócpontot kialakítani.

  Több mint öt és fél millió lejes finanszírozás van előirányozva a Szatmárnémetit is érintő tömegközlekedés-fejlesztési szándékra, tájékoztatta lapunkat a buszterminállal kapcsolatban Kereskényi Gábor polgármester; a július harmadikán záruló közbeszerzési procedúra során a létesítmény tervezőjét és építőjét egyszerre keresi a városvezetés. Nagyon sokba kerül egy megfelelő méretű, jól felszerelt és korszerű telephely kialakítása, a város saját költségvetéséből nem engedhetné meg magának egy ilyen megépítését, magyarázta Kereskényi a finanszírozási igény szükségét; viszont kétségtelen, hogy szükség van egy ilyen létesítményre a város területén.

  A Fabricii úti depó a távolsági buszok végállomásaként szolgálna, és egyben a Szamosnak azon az oldalán létrehozott telephelye lenne a Transurbannak is, ahova elektromos járművek számára nagy áramerősségű töltőfejeket is telepítenének a kivitelezés során.

  Buszok és biciklik

  Össze kell hangolni a távolsági buszok és a városi buszok közlekedését, mutatott rá a polgármester, szeretnék megoldani, hogy a megyeszékhely vonzáskörzetéből ingázókat szállító településközi járatok összetalálkozzanak itt a városi buszokkal, s az egyikről leszállók a másikra felszállva késlekedés nélkül továbbutazhassanak a város valamelyik távolabbi pontjára. Ehhez a beruházáshoz lesz köze egy másiknak, amelyik szintén a jobb városi közlekedés megszervezését célozza, tette hozzá Kereskényi; biciklibérlési pont is épülne ennek közelében azok számára, akik két keréken mennének tovább — ha össze is függenek a kerékpárbérlési tervek, egy másik projekt részét képezik.

  A hibrid buszokat nem kell ugyan elektromos hálózatról tölteni, azoknak az akkumulátorát feltölti menet közben a belső égésű motor, azonban a városvezetés azért telepít elektromos töltőfejeket is a terminálba, mert használni tudja majd ezeket akkor, ha oda fejlődik a technológia, hogy Szatmárnémeti számára is elérhető áron lesznek beszerezhetők a tisztán elektromos buszok, és azok fenntartási költségei sem lesznek olyan magasak, mint jelenleg.

  Princz Csaba

   

  Cookie