×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Cigarettacsempészet — mérleget vontak a hatóságok

2021.10.06 - 10:18
Megosztás:
Cigarettacsempészet — mérleget vontak a hatóságok
Több mint 99 millió szál csempészcigarettát foglaltak le a romániai hatóságok az év eleje óta, ez ötmillióval több, mint 2020 első kilenc hónapjában — mutatnak rá a www.stopcontrabanda.ro oldal adatai. A lefoglalt termékek feketepiaci értéke közel 58 millió lej.

A BAT (British American Tobacco) számítása szerint a fokozódó ellenőrzések hatására a feketepiacon forgalomba hozott cigaretta aránya idén sem csökkent 10 százalék alá. „A BAT idén az első fél évben ötmilliárd lejjel járult hozzá az állami költségvetéshez, ami 700 millió lej feletti növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest. Szeretnénk, ha ez a növekedési ütem fennmaradna, ezért fontos, hogy a hatóságok folytathassák a csempészhálózatok elleni konkrét fellépéseket” — jelentette ki Ileana Dumitru, a BAT jogi és közkapcsolati igazgatója.
A csempészet elleni küzdelem jegyében a BAT idén 250 speciális térfigyelő kamerát ajándékozott a határrendészetnek, melyek azóta is a határokat pásztázzák.
A cigarettafogások romániai alakulására vonatkozó adatok valós időben is megtekinthetők a www.stopcontrabanda.ro platformon, a BAT kezdeményezésére, amelynek az adatok központosítása mellett az is a célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a csempészet társadalomra gyakorolt hatásairól. A kampányt a rendőrség, a határrendészet, az Országos Adóhatóság (ANAF) és a Vámügyi Főigazgatóság együttműködésében hajtják végre.
A Stop Contrabandă (Stop Csempészet) kampányt 2017 tavaszán indította el a BAT, hogy egyedi információs pontot hozzon létre a cigarettacsempészetről. Mint kiderült, sajnos továbbra is élen járunk ebben a tekintetben, ráadásul az illegális cigarettakereskedelem évente mintegy hárommilliárd lejjel károsítja meg a román államot, miközben minden egyes konténer illegális cigaretta egymillió eurós hasznot hoz a csempészhálózatoknak.
A www.stopcontrabanda.ro oldal interaktív térképes adatai szerint október 4-ig országszerte 99 427 600 szál csempészcigarettát foglaltak le 57 983 713 lej értékben, ugyanakkor 100 darab, csempészetre használt járművet is, valamint 260 személyt tartóztattak fel a határrendészek. Az északnyugati régió, azaz térségünk mérlege 17 064 081 szál cigaretta, a teljes lefoglalt mennyiség 17 százaléka, pontosan 10 478 756 lej értékben. A lefoglalt járművek 44 százalékát is térségünkben jegyezték, szám szerint 44-et, valamint 75 személyt is Szatmár, Bihar, Máramaros, Szilágy, Kolozs és Beszterce-Naszód megyékben tartóztattak fel.
Szatmár megyében foglalták le ugyanakkor az eddig felderített csempészcigaretták 5 százalékát, 4 676 900 szálat összesen 2 712 682 lej értékben, továbbá 13 járművet, ugyanakkor 12 személy is itt bukott le.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Eldobtak 5000 csomag cigarettát
A nagytarnai határrendészek járőregysége vette észre csütörtökön délután, nem sokkal 15 óra után a Batarcs községhez tartozó Sellő közelében azt a csapatot, amelynek tagjai nagy méretű csomagokat cipelve igyekeztek az ukrán-román zöldhatár irányából a település felé.
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie