×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Cîmpeanu: csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat

2021.10.04 - 17:48
Megosztás:
Cîmpeanu: csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat
Az iskolák akkor zárnak be, amikor ezt karanténrendeletben előírják - jelentette ki hétfőn a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu leszögezte, az iskolák működését illetően két világos szabály van. Az egyik kimondja, hogy ha egy osztályban igazolnak egy koronavírusos megbetegedést, fel kell függeszteni a jelenléti oktatást az adott osztályban. A másik szabály szerint ha egy iskolában az osztályok legalább felében felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes tanintézetnek át kell térnie az online tanrendre. Míg előbbi esetben nincs szükség a megyei vészhelyzeti bizottság összehívására, utóbbi esetben a testületnek kell meghoznia a döntést - nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, szerdán ismertetik, hogy hány osztályban függesztették fel a jelenléti oktatást koronavírusos megbetegedés miatt.

70 millió non-invazív tesztet szereznek be

Az országos gyógyszerügynökség néhány napon belül megszabja, hogy milyen típusú non-invazív teszteket lehet használni a SARS-CoV-2-fertőzés szűrésére az iskolákban, és mintegy 70 millió tesztet bocsátanak a tanintézetek rendelkezésére - jelentette be az oktatási miniszter.

A tárcavezető azt is elmagyarázta, hogyan jutottak ehhez a számhoz: a félévből még 11 hét van hátra, és 3,2 millió tanulót kell tesztelni hetente kétszer. Ez 6,4 millió tesztet jelent hetente, félév végéig (11-gyel beszorozva) tehát 70 millió non-invazív tesztre lesz szükség. A non-invazív tesztelés nem orrnyálkahártyából, hanem nyálból történik.

A miniszter elmondta még, hogy a nyálteszt típusától függetlenül pozitív eredmény esetén PCR- vagy antigén gyorsteszttel is igazolni kell a megfertőződést, mielőtt jelentik az új esetet.

Cîmpeanu szerint múlt hét végén 280.000 antigén gyorsteszttel egészítette ki a tanügyminisztérium az iskolák készleteit. Minden megyében legalább 5000 ilyen teszt van. Ezeket nemcsak a tünetekkel jelentkező tanulók és tanárok használhatják, hanem azok a diákok is, akik negatív tesztet felmutatva akarnak visszatérni az osztálytermi oktatásra - mondta a miniszter.
AGERPRES

A Tanulók Országos Tanácsa arra kéri a döntéshozókat, hogy maximális felelősségel kezeljék az oktatás ügyét
A Tanulók Országos Tanácsa arra szólította szombaton az oktatási és az egészségügyi minisztériumot, hogy „maximális felelősséggel" elemezzék azokat a kockázati tényezőket, amelyeknek nap mint nap kiteszik magukat a diákok és a tanárok a hatályban lévő rendelkezések hiányosságai miatt.
GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
Cookie