×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Cioloş: közöltem kormányalakítási szándékomat a PNL és az RMDSZ vezetőivel

2021.10.13 - 20:28
Megosztás:
Cioloş: közöltem kormányalakítási szándékomat a PNL és az RMDSZ vezetőivel
Fotó: Agerpres
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntekre újabb találkozót kért a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel, mert szeretne mielőbb kormányt alakítani.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke elmondta: a szerda délutáni egyeztetéseken közölte a tárgyalópartnereivel, hogy a választások után megalakult koalíció helyreállításával szeretné megalakítani a kormányát, amelynek programja prioritásai közé sorolta a járvány megfékezését, az energiadrágulások ellensúlyozását és az országos helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását.

Dacian Cioloş beszámolója szerint délutáni tárgyalásaikon Florin Cîţu PNL-elnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök értésére adta, hogy tanácskozniuk kell pártjuk döntéshozóival, és pénteken találkoznak ismét. "Világosan tudtukra adtam, hogy nincs szándékunkban parlamenti többséget kialakítani sem a PSD-vel, sem az AUR-ral" - részletezte.

A kijelölt miniszterelnök nyomatékosította: mielőbb meg szeretné alakítani a kormányt. Hozzátette, hogy a kormánya programjának néhány részletét is ismertette a tárgyalóparnereivel. "Javaslataimra pozitív reakciókat kaptam. Most várom az RMDSZ és a PNL döntését arról, hogy készen állnak-e a kormányalakítási tárgyalások elkezdésére, és közben kigondoljuk a módozatát annak, hogy mielőbb a parlament elé állhasunk a kormányjavaslatunkkal" - számolt be a kijelölt miniszterelnök.

Dacian Cioloş szerdán délután a PNL fővárosi székházában tárgyalt a kormányalakításról Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL elnökével, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Varujan Pambucciannal, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

AGERPRES

Cîţu: a megyei tanácselnökével megegyező pártból fogják kinevezni a prefektusokat
A koalícióban megállapodás született arról, hogy a prefektusokat ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelyikhez a megyei tanácselnök is tartozik. A bukaresti prefektus szociáldemokrata párti lesz - közölte a koalíció vezetőinek szerda esti ülése után Florin Cîţu.
A PNL elnöke ellenzi a multinacionális vállalatok pótlólagos megadóztatását.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ellenzi a multinacionális vállalatok pótlólagos megadóztatását.
Simion gúnyosan kérte számon Florin Cîţu távollétét
A kormányiktatás csütörtöki parlamenti ülésén George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a tribünről Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökhöz intézte szavait, azt kérdezve tőle, hogy merre 'rejtőzködik' Florin Cîţu szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője.
Cookie