×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Cioloş: nem zárjuk ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét

2021.10.14 - 08:15
Megosztás:
Cioloş: nem zárjuk ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét
Fotó: Agerpres
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerda esti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem zárja ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét.

Cioloş korábban a PNL fővárosi székházában tárgyalt a kormányalakításról Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL elnökével, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Varujan Pambucciannal, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

A tárgyalásokat követően közölte: a PNL és az RMDSZ csütörtökön eldönti, hogy visszaállítják-e a kormánykoalíciót, vagy - ha ezt nem tartják kivitelezhetőnek - hajlandók-e támogatni egy kisebbségi kormányt, amelynek programjára az USR tesz javaslatot a parlament előtt. 'Minden lehetséges változatról tárgyalunk jelenleg' - tette hozzá a kijelölt miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy visszalépne-e, ha a PNL és az RMDSZ hajlandó lenne visszaállítani a koalíciót egy liberális párti kormányfővel az élén, Cioloş azt felelte: 'Megbízatásom van, és ezt a megbízatást végre kell hajtanom.'

Az USR elnöke úgy vélekedett, a PNL továbbra is tehet javaslatot a miniszterelnök személyére, de egyelőre igazodniuk kell a Klaus Iohannis elnök által már megtett kormányalakítási felkéréshez.

AGERPRES

Legyünk cipősdoboz-angyalok!
A cipősdobozos adományokat december 10-ig várják az RMDSZ szatmárnémeti székházában (Mihai Viteazul utca 10. szám), minden hétköznap 9–16 óra között.
Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást
Aláírták csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői a közös kormányzásról szóló politikai megállapodást.
Fenechiu (PNL): jelenleg a széles koalíció jelenti az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes megoldást
Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője azt mondta a parlament csütörtöki, a kormány beiktatásáról döntő ülésén, hogy nem kívánt volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel többséget kialakítani, de jelenleg ez az egyetlen pragmatikus és felelősségteljes döntés.
Cookie