×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Cojan (CNAS): a járványhelyzet súlyosbodása miatt a magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es egységes segélyhívószámon érkező bejelentéseket

2021.10.12 - 15:26
Megosztás:
Cojan (CNAS): a járványhelyzet súlyosbodása miatt a magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es egységes segélyhívószámon érkező bejelentéseket
A koronavírusos megbetegedések egyre növekvő száma miatt ezután a magán mentőszolgálatok is fogadják a 112-es egységes segélyhívószámon érkező bejelentéseket - közölte kedden az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

Adela Cojan rámutatott, a számos igénylés miatt egyre később jutnak el a mentők a koronavírus-tesztelést igénylőkhöz, ezért bizonyos költségvetési források átcsoportosításával a magán mentőszolgálatokat is bevonják a munkába, ezután ezek is válaszolni fognak a 112-es segélyhívószámon érkező bejelentésekre.

"Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy ebben a küzdelemben nagy szükség van a köz- és a magánszféra közötti partnerségre" - hangsúlyozta.

A CNAS elnöke szerint ugyanakkor aggasztó a rendkívül alacsony átoltottság, ezért arra buzdították az egészségügyi alkalmazottakat, hogy maguk is biztassák betegeiket a koronavírus elleni oltás beadatására.

"Jelenleg az a legjobb közpolitika, ha elmondjuk a lakosságnak a valóságot. Igen, van egy vakcinánk. Igen, igaz, hogy nem nyújt százszázalékos védelmet, mert egyetlenegy oltás sem biztosít százszázalékos védelmet. Részleges és ideiglenes védelmet nyújt, vélhetően szükség lesz majd egy negyedik dózisra is és így tovább" - magyarázta egy szakkonferencián.

Meglátása szerint az oltás elutasítása azzal is magyarázható, hogy a közösségi oldalakon terjesztett álhírek és összeesküvés-elméletek sokkal könnyebben és gyorsabban eljutottak az emberekhez, mint a közegészségügyi szakemberektől, járványtani szakértőktől, virológusoktól származó információk. AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie