×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

COVID-19 és az influenza ellen is

2021.09.15 - 19:01
Megosztás:
COVID-19 és az influenza ellen is
A közelgő őszi-téli időszakban a háziorvosok akár egyszerre is alkalmazhatják a COVID-19 és a szezonális influenza elleni oltásokat — nyilatkozta dr. Valeriu Gheorghiţă katonaorvos.

Az influenza elleni oltást a COVID-19 elleni oltással együtt is beadhatják a családorvosok (az egyiket a jobb, másikat a bal karba), a koronavírus elleni óvintézkedések betartása — maszk és távolságtartás — pedig szintén segít megelőzni a szezonális megbetegedést — közölte dr. Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos oltási bizottság vezetője.
Gheorghiţă kiemelte: a COVID-19 elleni vakcinák nem nyújtanak védelmet a szezonális influenzavírusok ellen, ezért a védelemhez szükséges a grippé elleni oltás. „Az immunválasz nem kereszteződik. A COVID-19 elleni oltások nyomán kialakult védettség az influenzavírus okozta fertőzések ellen nem hatásos. Sokat segíthet viszont egyéb óvintézkedések betartása, mint például a helyes maszkviselés, a távolságtartás, a zsúfolt, zárt terek kerülése. Ez utóbbi hatás már az előző szezonban is bebizonyosodott, jócskán csökkent a kanyarós és influenzás megbetegedések száma” — magyarázta. Azt is hozzátette: reméli, hogy a meglévők mellett más családorvosok is csatlakoznak még a koronavírus elleni oltási kampányhoz, az influenzaszezonban pedig segítséget nyújtanak a lakosságnak azzal, hogy kérésre mindkét vakcinával immunizálnak.
Az idei évben 2 millió dózis szezonális influenza elleni oltást szerez be Románia a szokásos, ingyenes immunizálási kampány megszervezéséhez, melyeket a közegészségügyi igazgatóságok osztanak szét az ősz folyamán a családorvosi rendelőknek. Ezúttal is a magas rizikófaktorú lakosság — 65 éven felüliek, krónikus betegek, főként a szív- és érrendszeri betegségekkel küszködők, anyagcsere-zavaros páciensek, valamint az intézetben nevelkedő gyermekek és a terhes nők — immunizálása lesz ingyenes, azok pedig, akik nem tartoznak a veszélyeztetett lakosság körébe, de beoltatnák magukat az influenza ellen, a gyógyszertárakból vásárolhatják meg a vakcinákat, melyek ára idén is nagyjából 50 lej körül mozog majd. A szatmári gyógyszertárakba még nem érkeztek meg az oltások, ellenben a legtöbb patikában már előrendelheti ezeket a lakosság.
A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az előző esztendőben 40 125 személy tartozott a magas rizikófaktorú lakosság körébe, az országos immunizálási kampány keretében pedig 2020-ban 21 297 szatmárit oltottak be influenza ellen.
A Családorvosok Országos Szövetségének (SNMF) tájékoztatója szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő vakcinák közül a Vaxigrip Tetra szuszpenziós injekció 6 hónapos kortól, az Influvac Tetra szuszpenziós injekció 3 éves kortól, a Fluenz Tetra orrpsray pedig a 2–18 év közötti korcsoport számára alkalmazható — az első kettőt az ingyenes oltáskampány keretében is alkalmazzák, az utóbbit azonban csak a patikákban lehet megvásárolni.
Az influenza elleni védettséget számokban úgy szokták kifejezni a szakemberek, hogy az egészséges oltott felnőtteknél 60–80 százalékosat, a gyengébb immunrendszerrel rendelkező időseknél pedig 40–60 százalékosat lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy az oltás nem feltétlenül jelent garanciát arra, hogy aki megkapta, nem betegszik meg egy vírusfertőzést követően. A tapasztalatok szerint azonban ha influenzás is lesz, jóval enyhébb a kór lefolyása. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az oltás a szövődmények ellen is védelmet nyújt: 60–90 százalékban csökkenti például a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

Bumbuluţ Krisztina, Fotó: MTI

 

Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb a régióban
Bár piros zónás, de a régióban változatlanul Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb, s a korábbi egyről már háromra nőtt az úgymond fehér települések száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1093-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.
Cîţu: a PNL felhívást tesz közzé az oltáskampány támogatására
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága úgy döntött péntek délelőtti ülésén, hogy a párt felhívást intéz a Covid-19 elleni oltáskampány támogatására.
Börtönigazgatóság: a fogvatartottak 73%-a be van oltva koronavírus ellen
A fogvatartott személyek 73 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást - tájékoztatott az Országos Börtönigazgatóság (ANP) az AGERPRES hírügynökségnek pénteken kiküldött közleményében.
Cookie